Sarajevo
299

Baerbock posjetila Vijećnicu i razgovarala sa gradonačelnicom Karić

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock u nastavku svoje posjete Sarajevu stigla je u Vijećnicu gdje je razgovarala sa gradonačelnicom Sarajeva Benjamina Karić.

Karić je nakon susreta kazala da je ohrabrena vrlo sadržajnim razgovorom koji je vodila sa ministricom vanjskih poslova Njemačke.

"U fokusu našeg susreta je bio stabilan, snažan i funkcionalan Zapadni Balkan koji, kao takav, predstavlja jedini i pravi put boljem razumijevanju i ekonomskom prosperitetu. Razgovarali smo o turbulentnim političkim vremenima u našoj zemlji koji zahtijevaju krajnje odgovornu i transparentnu vlast, novu mladu generaciju političara koji moraju biti aktivni nosioci promjena u BiH", rekla je gradonačelnica Sarajeva.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ministrica Baerbock potvrdila je da je SR Njemačka prijatelj Bosne i Hercegovine i da je oduvijek bila među zemljama koje zagovaraju njen put u Evropsku uniju.

Tokom susreta, razmatrale smo i opcije za uspostavljanjem veza Sarajeva sa njemačkim glavnim gradom Berlinom, koje bi diplomatijom gradova dodatno osnažila odnose između naših naroda i zemalja.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Baerbock se danas sastala sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, članovima Predsjedništva BiH, a zatim je posjetila Parlamentarnu skupštinu BiH i OHR gdje je razgovarala sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Nakon sastanka u Vijećnici Baerbock je prošetala Sarajevom te posjetila Begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu, Katedralu Srca Isusova i Muzej Jevreja BiH.