Izmjena poslovnika
53

Stanivuković: Dodik će izmišljati još lažnih vitalnih interesa da bi dolazio u NSRS

A. D.
Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio da će tražiti izmjenu poslovnika NSRS putem koje želi ograničiti diskusiju poslanika ove skupštine reagirali su poslanici PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović (SDS).

"Ozbiljni parlamenti u svijetu imaju, recimo, o jednoj tački dnevnog reda vrijeme u kojem se bave tom pričom. Može da govori jedan u ime partije ili pet, ali svakako imaju svoje vrijeme i to je gotovo. Tako da i to treba učiniti, vratiti dignitet Parlamentu i skloniti ovu lakrdiju koja je skrnavljenje procedura", rekao je Dodik.

Mladi članovi NSRS-a pak navode da je na pomolu nova najava gušenja demokratije u RS, ovaj put od člana Predsjedništva BiH.

"Prvo što nije normalno jeste da član predsjedništva pokreće izmjene Poslovnika o Skupštini, kao što je potpuno čudno da mi u Skupštini NSRS raspravljamo o gradnji Pelješkog mosta. Ne može biti normalno, kad nas ne vode normalni ljudi", rekao je Stanivuković.

On kaže da treba uvesti sankcije i za "ćutologe". Predlaže da "ćutolozi" i predsjednik NSRS-a, koji je minimalno na Skupštini, bude plaćen u skladu s tim, odnosno da Poslovnik predvidi novčane kazne za one koji ništa ne rade, a za to uredno primaju punu platu.

"Očigledno je Dodik svjestan da će i dalje biti njegovih izmišljenih vitalnih nacionalnih interesa te da će morati opet dolaziti u NSRS i da se s nas troje ne može nositi”, navodi Stanivuković.

Poslovnik Narodne skupštine RS izmijenjen je posljednji put prije dvije godine. Predviđa deset minuta diskusije, repliku dva puta i jedan krivi navod od po tri minuta.

"Dodik je svjestan nemoći i poraza njegovih poslanika u Narodnoj skupštini, da je u direktnom sukobu mišljenja i ideja s opozicionim poslanicima SNSD-a potopljen i da su svjesni da su upravo skupštinske rasprave promijenile stavove javnog mnijenja. Zbog nemoći i inferiornosti Dodik i SNSD pokušavaju promijeniti Poslovnik, ograničiti diskusije poslanika jer su svjesni da ne mogu da pariraju najagilnijim poslanicima opozicije", kaže Vukanović.

Treba podsjetiti da se rasprava o vitalnom nacionalnom interesu u vezi sa zaključcima Predsjedništva BiH održana u NSRS-u 18. jula pretvorila u verbalni obračuna Dodika sa Stanivukovićem i Vukanovićem.