{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanislav Čađo: Stanje još nije alarmantno

S
4.2.2012. u 14:46
0
2
Stanislav Čađo: Stanje još nije alarmantno
0
Stanislav Čađo: Stanje još nije alarmantno
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da su snježne padavine prouzrokovale velike probleme u Republici Srpskoj, ali da stanje još nije alarmantno i da ne treba širiti paniku.
"Ministarstvo unutrašnjih poslova i sve ostale institucije kao što su Civilna zaštita, Ministarstvo saobraćaja Republike Srpske, preduzeća za puteve i lokalne zajednice u proteklih 48 sati ulažu ogromne napore da se prije svega smanji mogućnost ugrožavanja ljudskih života i da se osposobe komunikacije za koliko-toliko prihvatljivo odvijanje saobraćaja", rekao je Čađo na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Čađo je istakao da su enormne padavine u planinskim predijelima u istočnom dijelu RS-a povukle za sobom i cijeli niz lavina koje su za sobom povukle zemlju i sitno kamenje. "Lavina u mjestu Tuhalj u opštini Foča na putnom pravcu Sarajevo - Foča juče je blokirala jedan autobus i desetak putničkih vozila u kojima je bilo smješteno 75 putnika", istakao je Čađo.

On je naveo da je osposobljavanje i priliz tim putnicima trajao do kasnih jutarnjih časova tako da su putnici negdje oko 10.00 časova oslobođeni iz svojih vozila i smješteni u jedan ugostiteljski objekat. Ministar Čađo je istakao da je lavina bilo i u drugim krajevima RS-a.

"Ono što situaciju čini još složenijom je činjenica da će snijeg nastaviti da pada i u jutarnjim časovima, a očekuje se i tokom dana i naredne noći", rekao je Čađo.

Čađo je upozorio građane da ne idu na put bez nužne i prijeke potrebe, kao i sve lokalne zajednice i komunalna preduzeća, s obzirom da se očekuju ozbiljne padavine i u narednom periodu.

On je istakao da je u ovom trenutku najveći problem činjenica da su određeni magistralni pravci u prekidu i da čitav niz seoskih sredina nije dostupno, ali do sada nije bilo posebnih upozorenja ugroženosti pojedinaca ili grupa građana.

"Stanje prirodne i druge nesreće do sada su proglasile opštine Srebrenica, Han Pijesak, Istočni Stari Grad, Čajniče, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo i Pale", rekao je Čađo i apelovao na građane da čiste snijeg ispred svojih kuća i objekata kako bi se smanjili problemi i u gradskim zajednicama.

On je naveo da je najniža temperatura, prema podacima Hidrometereološkog zavoda Republike Srpske, izmjerena na prostoru Han Pijeska - minus 18, te Istočni Drvar, Sokolac i Čemerno minus 16.

Prema njegovim riječima, posipanje soli na ovako niskoj temperaturi i ne daje baš neke rezultate s obzirom da sona kiselina ispod minus pet stepeni ne ispoljava svojsta koja mekšaju i razbijaju snijeg, što stvara dodatni problem.

On je naveo da, prema mjerenjima u 7.00 sati, najviše snijega ima na prevoju Čemerno 154 centimetra, Han Pijesku 151, Sokocu 92, Drvaru 72, Srebrenici 35, te prostoru Srpca od 12 do 15 centimetara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: