BiH
12

Stanice za kontrolu zraka u Sarajevu ne rade punim kapacitetom zbog procedure servisiranja

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kvalitet zraka u Sarajevu u posljednjih nekoliko dana varira, a najveći problem su prašina, sumpordioksid i azotni oksidi, potvrdili su za Klix.ba iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

"Poslije vikenda u kojem smo zabilježili prekoračenja količine prašine u Sarajevu te prašine i sumpordioksida u Zenici, nakon promjene vremena i padavina početkom sedmice došlo je do poboljšanja i smanjenja koncentracija polutanata. Danas na svim mjernim stanicama bilježimo porast koncentracija prašine i sumpordioksida usljed stabilnih vremenskih uslova", kazao nam je Enis Krečinić iz Odsjeka za kvalitet zraka FHMZ-a.

Krečinić tvrdi da su sve stanice kojima upravlja FHMZ, Bjelave, Ivan Sedlo, Jajce, Zenica Brist i Goražde, potpuno operativne i servisirane te da jedino stanica Ivan Sedlo nema mjerenja azotnih oksida i ugljenmonoksida, jer ti parametri nisu u programu mjerenja ovog tipa stanice.

Ipak, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić ističe da stanice ne rade u punom kapacitetu, a problem su duge procedure definisane Zakonom o javnim nabavkama.

"Moramo provesti procedure u vezi sa izvođačem za servisiranje, a to sve dugo traje jer se ponuđači žale, a odbor za žalbe dugo radi na tim žalbama i onda dolazimo u situaciju da ne možemo angažovati servisera. Urgiram i tražim da se to ubrza. Nabavka analizatora koji su potrošni materijal u stanicama je također vezana za Zakon o javnim nabavkama i duge procedure. Kad i to završimo dođemo do trećeg problema, analizatori se moraju kalibrirati, a to se najbliže može izvršiti u Austriji", kazao je ministar Lukić za Klix.ba.

Stanice ne rade u punom kapacitetu jer nije završena kalibracija dijela analizatora. Ministar Lukić ističe da kvalitet zraka prate i manuelne stanice, ali da one rade na drugačijem principu i omogućavaju dnevne, a ne satne analize, kao što to rade automatske stanice.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo savjetuje građanima da u periodu povišenih koncentracija čestica prašine smanje kretanje i izlaganje, a preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.