BiH
6

Stanić: Nema bh. državljana umiješanih u terorističke napade u Parizu

FENA
Perica Stanić
Perica Stanić
Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić izjavio je novinarima u Sarajevu da nema bh. državljana umiješanih u terorističke napade u Parizu, niti ima stranih državljana koji su eventualno ovdje boravili.

Naveo je da povodom dešavanja u Parizu, SIPA i ostale sigurnosne agencije u BiH sarađuju i poduzimaju određene mjere.

"Prije svega, stavili smo se na raspolaganje i pomoć Ambasadi Francuske u BiH. Inače, vršimo provjere putem Interpola za određene osobe i vozila. Konkretizovati ne mogu, mogu jedino reći, zasad srećna okolnost, nema naših državljana umiješanih u terorističke napade u Parizu, niti ima stranih državljana koji su eventualno ovdje boravili", naglasio je Stanić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s prijetnjama na internetu, Stanić navodi da je Tužilaštvo obaviješteno i zna za te portale koji pozivaju ili veličaju, odnosno slave takve terorističke napade.

"Mi, u saradnji s Tužilaštvom, preduzimamo određene mjere, pokušavamo utvrditi identitet osoba koje to uređuju. Prije svega, svi ti portali ili blogovi se uređuju van naše zemlje", navodi Stanić, te dodaje da će Tužilaštvo odrediti šta je najadekvatnija mjera.

Upitan da li se vrše dodatne provjere ljudi koji su bili na stranim ratištima, odgovorio je da su oni pod određenom vrstom nadzora.

"Znamo koje su to osobe. Neki su već procesuirani, protiv određenog broja osoba se vodi istraga", kazao je Stanić, te dodao da se radi o broju između 40 i 50 osoba te da to nije precizan broj.