BiH
0

Stanić Invest o Feroelektru: Nadamo se da će sud što prije riješiti ovaj slučaj

FENA
Kompanija Stanić Invest oglasila se danas saopćenjem o "slučaju Feroelektro", tvrdeći da "grupica ljudi" na ulicama Sarajeva i ispred zgrade Vlade FBiH koji "navodno traže svoja prava, samo odrađuju prljavi posao za druge".

Iz te kompanije navode da je na tim "skupovima" najmanje oštećenih radnika Feroelektra, njih ukupno sedam do 10, a da su svi ostali "plaćenici koji nisu u radnom odnosu s Feroelektrom".

Također, iz Stanić Investa dodaju da je Kantonalni sud u Sarajevu za 28 dana donio konačnu drugostepenu presudu u slučaju s više od 1.000 stranica materijala, koji je sudsko vijeće "studiozno preradilo za 28 dana" i donijelo presudu što, ocjenjuju, dokazuje na kakav način je donesena presuda i poništena privatizacija.

Smatraju da je tim slučajem na pravosuđe, pravičnost i pravdu stavljen veliki upitnik što, kako navode, dokazuje i revizija koja je predana Vrhovnom sudu, a "koju je uz pravnu analizu napravila zvanično najbolja evropska advokatska kancelarija CMS, u saradnji s uglednim bh. advokatima".

Stanić Invest od nove Vlade FBiH očekuje da naloži ispitivanje za koga radi navedena "grupica ljudi" i predsjednik Saveza samostalnih sinidkata FBiH Ismet Bajramovic, za kojeg tvrde da u "slučaju Feroelektro" svim svojim autoritetom "štiti interese 10-ak radnika, a ne štiti interese hiljada radnika koji svakodnevno štrajkuju, tražeći svoja prava u Tuzlanskom i ostalim kantonima".

Osim toga, nadaju se da će Vrhovni sud u što kraćem roku riješiti reviziju i "spriječiti namjeru onih koji stvarno žele rasparčati imovinu Feroelektra", za šta smatraju da je vidljivo i iz imenovanja nove uprave po odluci Vlade FBiH, tj. "da je vršitelj dužnosti predsjednika sindikata Feroelektra imenovan za direktora Feroelektra, što je po njima nespojivo i nepojmljivo u bilo kojoj zemlji na svijetu, osim u BiH".

"Nadamo se da će Vrhovni sud po ugledu na Kantonalni, riješiti što prije ovaj 'slučaj' na način dostojan evropskim standardima i da ćemo s novom Vladom FBiH skinuti pokušaj 'stavljanja ljage' na najstariju privatnu kompaniju u BiH", saopćeno je iz Stanić Investa.