BiH
11

Novi protesti radnika Feroelektra: Našu imovinu krčme nelegalni vlasnici

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnici Feroelektra koji već punih 36 mjeseci nisu primili plaću ponovo su danas protestovali. Prvi dio protesta održan je ispred Kantonalnog suda u Sarajevu, a nakon toga protesti su nastavljeni ispred uprave preduzeća.

Predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić objasnio je da su se radnici danas okupili ispred Kantonalnog suda u Sarajevu zbog odluke ovog suda da se uvaži žalba Stanića i trenutne uprave Feroelektra na zabranu raspolaganja imovinom, te im se time omogući nastavak raspolaganja imovinom, što podrazumijeva i njenu prodaju.

“Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo vodi istrage po prijavama Finansijske policije. Iz tog razloga Kantonalno Tužilaštvo je stavilo mjere zabrane, a Stanići su uložili žalbu. Vijeće sudija Kantonalnog suda u Sarajevu tu žalbu je uvažilo, a za nas radnike to je nevjerovatno. Naime, Stanići su u Feroelektru počinili dokazani kriminal koji treba samo još detaljizirati, a njima se omogućava nastavak krčme naše imovine”, kaže Smajić.

Podsjećamo, pravosnažnom sudskom odlukom poništen je ugovor o privatizaciji, ali trenutna uprava odbija napustiti prostorije Feroelektra.

Radnici kažu da imaju dobru saradnju sa Vladom Federacije BiH koja je vlasnik Feroelektra, ali dodaju da je problem slaba država koja nije u stanju primijeniti presude koje sama donese. Dodaju da Stanići vrlo vješto koriste nedorečene zakone koji im omogućavaju da i dalje upravljaju ovom kompanijom.

Radnici kažu kako im Stanići pokušavaju onemogućiti prisustvo na Skupštini Feroelektra koja je zakazana za 20. juni. Skupština je značajna jer bi na njoj konačno trebalo da vlasnik Feroelektra, a to je Vlada Federacije BiH, konačno preuzme upravljačke strukture u ovoj kompaniji. Na Skupštini bi Feroelektro trebao imenovati novi Nadzorni odbor koji će poslije imenovati novog direktora.

Skupština Feroelektra zakazana je za 26. juni, a radnici kažu kako će oni učiniti sve da se ova skupština održi, te da neće nasjesti na provokacije, što bi omogućilo odgađanje i prekidanje Skupštine Feroelektra.

“Nadaju se da će neko od radnika burno reagirati, što bi im omogućilo prekidanje Skupštine Feroelektra. Također, imamo informaciju da su angažirali i dodatni broj zaštitara, a od radnika se traži da izvade nekoliko dokumenata kako bi im bilo omogućeno prisustvo skupštini. Za ljude koji 36 mjeseci nisu primili plaću, svaka marka koja treba za to je prevelika”, kaže Smajić.

Hamamdžić Ediba, uposlenica Feroelektra i članica Glavnog odbora Sindikata od Vlade Federacije BiH imenovana je u novi Nadzorni odbor. Ipak, već skoro godinu dana ne može da preuzme svoju funkciju.

“Situacija je takva da ne možemo ući u našu firmu jer su unutra nelegalni vlasnici koji su imenovali svoju upravu. Trenutno oni krčme našu imovinu”, kaže Ediba Hamamdžić koja dodaje da im nije jasno ponašanje države jer radnici godinama brane državu, vrate joj njenu imovinu, a onda sud donese ovakvu odluku.

Radnici su svjesni da se problem Feroelektra neće brzo riješiti s obzirom na to da je ovakvo stanje u interesu nekim političkim strukturama. Mnogi radnici Feroelektra se plaše da jednom kad uđu u posjed Feroelektra od firme neće ostati ništa. Ipak, kažu da će nastaviti svoju borbu te najavljuju i nove proteste.