Stari problem ViK-a
57

Stanari zgrade u sarajevskom naselju Stup šokirani: Porodica za vodu mora platiti 110 KM

Piše: M. N.
Foto: Ilustracije/Klix.ba
Problem s vodovodnim cijevima i curenjem vode na putu do krajnjih korisnika je stari problem u Sarajevu. Ono što je novina za pojedine građane su računi na kojim su iznosi tokom posljednjih mjeseci dvostruko ili trostruko viši.

Fikreta Beganović živi u ulici Vitomira Lukića u naselju Stup. Riječ je o stambenoj zgradi. Tokom posljednjih mjeseci ona i drugi stanari imaju veliki problem jer su im računi za vodu enormno visoki. Žalili su se KJKP Vodovod i kanalizacija, ali rješenja nema. Računi i dalje pristižu.

Kako se vidi na fotografijama, iznos njihovih računa varira od 2016. godine. U februaru 2016. godine je bio 40,35 KM, u aprilu 43,10 KM, da bi u maju prošle godine bio 21,35 KM. U maju ove godine, ova četveročlana porodica je dobila račun s iznosom od 110,70 KM. Isti slučaj je i s bračnim parom koji živi u toj zgradi. Od 15,85 KM, računi su sada 47,70 KM.

"Žalili smo se danima, a oni su rekli da je do nas i da negdje kod nas curi voda, što nije tačno. Nas je četvero i svi smo na birou. Žena koja u našoj zgradi živi sama, šehidska porodica, dobija računa s iznosom od 50 KM. Ovo je nesnošljivo", rekla je Beganović za naš portal.

Fotografije računa za vodu i žalbu poslala je premijeru KS, inspekciji rada i brojnim drugim institucijama s nadom da će im pomoći.

"Mi smo malo radničko naselje u kojem je dosta nezaposlenih, koje nema zajedničkog upravitelja i nema novac da plati račune koji nisu realni i ne pokazuju stvarni utrošak vode", kazala je Beganović u ime svih stanara ove zgrade.

Ovo nije prvi slučaj. Brojni građani koji imaju isti problem pisali su i ranije našem portalu o čemu smo pisali, a Al Jazeera je nedavno pisala o porodici Graho koja je nakon računa od 21,55 KM dobila račun s iznosom od 1.179 KM. Na žalbe, ViK im je odgovorio da račun mogu platiti u ratama. U ovom slučaju problem je bio vodomjer za koji je prema odluci KS zadužen vlasnik stana/kuće/objekta.