BiH
4

Stanari zgrade na trgu u Goraždu odahnuli: Ruševnu zgradu zamjenit će nova

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalno ministarstvo za izbjeglice i Općina Goražde finansirat će rekonstrukciju zgrade koja se nalazi nedaleko od Trga branilaca grada. Četiri stambene jedinice i isto toliko poslovnih prostora biće ponovo izgrađeno na mjestu objekta koji je potpuno dotrajao i ruševan a vrijednost radova procjenjuje se na oko 200 000 KM.Ugovori o rušenju stare i gradnji nove već su potpisani sa vlasnicima poslovnih prostora i stanarima.

Starica Fata Uglješa stanuje u dotrajaloj zgradi godinama. Poput ostalih stanara godinama je strepila da joj se, kako kaže, krov zgrade ne sruši na glavu, a sam objekat je u takvom stanju da predstavlja prijetnju i prolaznicima na ovoj veoma prometnoj lokaciji u centru grada.

"Stanujem u ovoj zgradi 40 godina. Nikakvi uslovi. Strepim i kad vjetar puhne da mi se ne sruši na glavu ali sam preživjela. Sada će mi biti puno bolje, kad se ovo konačno uradi, hvala bogu i svima koji hoće da nam pomognu", kaže Fata.

Uslovi za stanovanje bit će neuporedivo bolji porodicama koje stanuju ovdje dok će vlasnici poslovnih prostora finansirati uređenje svojih objekata uz podršku općine.

Goraždani već godinama čekaju i rekonstrukciju kompletnog gradskog trga odnosno Trga branilaca a zainteresirani za investiranje u ovaj projekat su iz Turske. Iako je do danas postajalo više idejnih rješenja o uređenju ovog dijela grada niti jedno nije usvojeno. Izvjesno je tek da će prijatelji Goražda iz Turske, nakon što su obišli ovaj dio grada, i sami predložiti određena rješenja.