BiH
94

Stacionarni radari u ZDK zabilježili duplo više prekršaja vozila sa stranim tablicama

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ceste na području Zeničko-dobojskog kantona su među najopasnijim u zemlji, a saobraćajne nesreće često su uzrokovane i prevelikom brzinom kretanja vozila i nepoštivanjem saobraćajnih znakova. Stacionarni radari na području ZDK za devet mjeseci 2016. godine zabilježili su skoro duplo više prekoračenja brzine automobila sa stranim nego sa bh. registarskim tablicama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK za Klix.ba su istakli da je u prvih devet mjeseci 2016. godine zabilježeno duplo više prekršaja prekoračenja brzine koje su počinili vozači sa stranim registarskim oznakama.

"Stacionarni radari instalirani na magistralnim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona su evidentirali ukupno 17.414 prekršaja koje su počinili vozači vozila sa bh. registarskim tablama i za novčanu naplatu ukupan iznos je 650.250 KM, dok su 32.227 prekršaja počinili vozači vozila stranih registarskih oznaka i ukupna moguća naplativost ovih prekršaja je 1.316.820 KM", kazali su iz MUP-a.

Na području ovog kantona aktivna su četiri stacionarna radara u Zenici (Vraca), Žepču (Brankovići), Maglaju (Misurići) i Tešnju (Šije).

Nabavka novih mobilnih radara omogućila je pripadnicima MUP-a da pojačaju kontrolu brzine vozila u saobraćaju te su i sa tim uređajima postignuti pozitivni rezultati. Evidentirano je 20.147 saobraćajnih prekršaja koje su počinili vozači sa bh. tablama čiji je iznos za naplatu 737.910 KM te 3.143 prekršaja koje su počinili vozači koji su upravljali vozilima stranih registarskih oznaka čija je moguća naplativost 113.890 KM.

Iz MUP-a objašnjavaju da radari preventivno djeluje na učesnike u saobraćaju te oni savjesnije poštuju saobraćajne propise, što u konačnici doprinosi smanjenju broja prekršaja, saobraćajnih nesreća i stanja sigurnosti saobraćaja.

Na sjednici Skupštine ZDK prihvaćena je poslanička inicijativa Faruka Hodžića (DF) da se na magistralnom putu M-17 u Poslovnoj zoni Pečuj postavi stacionarni radar, ali je ministar unutrašnjih poslova Nikola Arsenić kazao kako to budžetom za ovu godinu nije planirano.