BiH
137

MUP ZDK za 24 sata izdao 825 prekršaja za prekoračenje brzine

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) su tokom jučerašnjeg dana na magistralnim cestama u samo 12 sati izdali 825 prekršaja za prekoračenje brzine, a sve sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nesreća.

Zbog aktuelnog povećanja saobraćajnih nesreća na putevima u ZDK, a u skladu s akcionim planom za 2016. godinu MUP ZDK je pojačao aktivnosti u oblasti saobraćaja na kontroli vozila i vozača te sankcionisanju prekršilaca Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

Efikasnost provođenja naznačene aktivnosti rezultat je nabavke i kupovine tri nova mobilna radarska sistema koja su korištena prilikom pomenute akcije u saobraćaju.

"Navedeni podaci jasno pokazuju da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu intenzivirala represivne mjere na terenu te za počinjene prekršaje i krivična djela u saobraćaju sankcionirala veliki broj vozača, ali isto tako ovi podaci pokazuju da vozači u velikoj mjeri ne poštuju saobraćajne propise, što na prvom mjestu povećava rizike za njihovu sigurnost, a samim tim i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju", saopćeno je iz MUP-a ZDK.

U skladu sa zakonskim ovlastima, a sve sa ciljem unapređenja postojećeg stanja, u narednom periodu će biti nastavljene naznačene aktivnosti, kao i poduzimanje ciljanih aktivnosti koje su rezultat određenih analiza i procjena, kako bi se sigurnost saobraćaja na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona podigla na što viši nivo.