Nove mjere
99

Štab civilne zaštite Stari Grad Sarajevo zabranio iznošenje lažnih vijesti, kazne i do 9.000 KM

Klix.ba
Općinski štab civilne zaštite Stari Grad donio je na današnjoj sjednici naredbu o zabrani narušavanja javnog reda i mira izazivanjem panike i nereda na području općine Stari Grad Sarajevo za vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH.

Naredbom je precizirano da se zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava i ometa provođenje odluka i mjera općinskih organa i drugih institucija i organizacija koji vrše javna ovlaštenja. Zabrana se odnosi na radnje učinjene kroz sredstva informisanja, društvene mreže i drugo, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Naredbom su, kako navode, predviđene i visoke novčane kazne za prekršioce, a kreću se od 1.000 do 3.000 KM za fizička lica. Od 3.000 do 9.000 KM za pravna lica i od 1.000 do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Naredba je odmah stupila na snagu i važit će sve do prestanka važenja odluke o proglašenju prirodne i druge nesreće u FBiH.

Komandant Štaba, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, izjavio je kako su početkom ove sedmice bili svjedoci da su se iznosile laži i klevete o jednoj osobi iz Starog Grada, te da se tvrdilo da je pozitivna na koronavirus.

"To nije tačno. Ne znamo motive za ovakve postupke, ali ih nećemo dozvoliti. Osobe koje su pozitivne na koronavirus ne smiju biti stigmatizirane u društvu, niti bilo ko drugi smije biti žrtva nečijih laži i kleveta. Zato danas donosimo naredbu kojom ćemo spriječiti ovakve pojave", istakao je Hadžibajrić.

Također, Štab je danas donio odluku i o novom radnom vremenu državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad s obzirom da su prethodnih deset dana bili na kolektivnom godišnjem odmoru.

"Od 13. do 30. aprila 2020. godine uposlenici Općine Stari Grad radit će dvokratno, u smjenama od 07,30 do 11,30 i od 12,00 do 16,00 sati kako bi se izbjegla veća okupljanja u zgradi. Rad sa strankama i dalje će biti moguć samo u Šalter sali. Bez obzira na situaciju, moramo naći način da se poslovni procesi odvijaju, a da pritom budu ispoštovane sve propisane mjere i preporuke zaštite", kazao je Hadžibajrić.