Rad angažirao sve mašine
0

Štab civilne zaštite KS-a i dalje radi na uklanjanju snijega

FENA
Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo i općinski štabovi civilne zaštite i dalje rade na uklanjanju posljedica od snježnih padavina.

Prema podacima koje je prikupio Kantonalni operativni centar civilne zaštite na čišćenju saobraćajnica KJKP Rad je angažirao sve raspoložive mašine i kamione.

U saobraćaj je jutros uključeno 14 tramvaja, 24 trolejbusa, 34 autobusa i 7 minibusa.

Na području općine Stari Grad jučer su angažirane 123 osobe na čišćenju ulica, a pripadnici DVD Vratnik su radili na raščišćavanju snijega s krovova kuća prema prioritetima na području cijele općine.

Na području općine Centar putne komunikacije su gotovo u potpunosti prohodne za saobraćaj i stanje se postepeno stabilizira.

Na području Mrkovića, Panjina Kula i Nahoreva prohodan je saobraćaj za vozila, dok područje Nahorevskih brda još nije prohodno za kretanje vozila.

U općini Novo Sarajevo se i dalje radi na čišćenju snijega uz maksimalni angažman ljudstva i tehnike.

Glavne saobraćajnice na cjelokupnom području općine Novi Grad su očišćene, ali se nastavlja sa čišćenjem sporednih puteva.

Na području općine Ilidža deblokiran je put za sela Zoranovići i Jesen u MZ Hrasnica, radilo se na uklanjanju snijega s pojedinih općinskih objekata, kojima je prijetilo urušavanje. U saradnji s Crvenim križom Ilidža, podijeljeni su paketi hrane, kao i briketi za loženje socijalno ugroženim porodicama.

Radi se na uspostavljanu gradske linije na relaciji za Osjek, Butmir, Donji Kotorac i Otes, dok za Hrasnicu, Blažuj i Rakovicu već je u funkciji javni gradski saobraćaj.

Na području općine Hadžići jučer se radilo na ručnom čišćenju trotoara, parkinga i sporednih puteva.

U toku proteklog dana u općini Vogošća nastavljeno je čišćenje saobraćajnica, a pružena je i pomoć bolesnim osobama, porodicama do kojih još nisu prohodne putne komunikacije za vozila, te su im uručeni neophodni lijekovi i paketi hrane.

Saobraćajnice od kantonalnog i općinskog značaja u općini Ilijaš su prohodne, dok je još neprohodna saobraćajnica za Korita, saopćeno je iz Štaba Civilne zaštite KS-a.

U općini Trnovo još je neprohodan lokalni put Šabići-Sinanovići, kao i lokalni put za selo Bašci u MZ Trnovo, te lokalni putevi za Lediće i Gornju Presjenicu u MZ Dejčići. U MZ Delijaš prohodni su samo lokalni putevi za sela Hamzići i Karovići, dok prema ostalim selima putevi nisu prohodni.