Dan D
149

Šta za subotu sprema HNS? Ideja o bojkotu izbora ima i svoje protivnike u hrvatskom bloku

S. H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
U subotu se u Mostaru održava vanredno zasjedanje udruženja Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koje okuplja većinu hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini. Očekuju se opcione odluke o političkim koracima ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona.

HNS priprema odluke o koracima hrvatske politike u BiH ukoliko nikako ne dođe do dogovora o izbornom zakonu. Prvi čovjek hrvatske politike u BiH Dragan Čović nedavno je izjavio da nema problema s riječju bojkot, ali da će konačnu odluku donijeti svi učesnici HNS-a.

Bojkot je opcija koja je najizglednija i koja se najviše spominje kao scenarij u iskazivanju nezadovoljstva održavanja izbora po postojećem zakonu. Međutim, u HNS-u su itekako svjesni posljedica. Tako je nedavno tajnik HNS-a Josip Merdžo, kao pravni ekspert poručio da svi koji budu odlučivali o narednim koracima moraju biti svjesni posljedica te da treba imati na umu da između zasjedanja HNS-a u subotu i raspisivanja izbora početkom maja ima još mnogo vremena i prostora za dogovor.

Iz toga se može iščitati da će odluke koje HNS donese u subotu vjerovatno biti politički upakovane i opcionalne. Može se očekivati utvrđivanje smjera djelovanja, ali uz zadršku i ostavljanje prostora za dogovor. Stječe se dojam da će bojkot izbora ili bojkot formiranja vlasti nakon izbora biti posljednja opcija za hrvatske stranke.

Predsjednik Hrvatske Republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž za Dnevni list je kazao da nije siguran hoće li njegova stranka učestvovati na vanrednom zasjedanju sabora. Poručuje da bi bojkot izbora bio ravan političkom suicidu.

Slaven Raguž (HRS) (Foto: Klix.ba)
Slaven Raguž (HRS) (Foto: Klix.ba)

"Bojkot izbora, pravno i praktički gledano s hrvatskog političkog gledišta je politički suicid. To je suluda i glupa ideja. No, bojkot vlasti da, ali sumnjam da bi na to pristao HDZ, jer i prije kada sam to predlagao, iz HDZ-a su mi odgovorili 'od čega će oni živjeti'. Prema tome nema spremnosti za takvu žrtvu", kazao je Raguž za Dnevni list.

Jasno je da za bilo koju opciju među hrvatskim strankama neće biti konsenzusa. O bojkotu mogu učiti iz propalog pokušaja bošnjačkih predstavnika u Srebrenici, kada su se opredijelili za bojkot i nisu ništa postigli. Naknadno su se našli predstavnici Bošnjaka koji su popunili funkcije.

S druge strane bojkot i blokada formiranja vlasti nakon izbora je možda realniji scenarij HNS-a, ali je upitno koliko će se HDZ ili neka druga stranka moći opirati odbacivanju pozicija. U tom kontekstu podrška Hrvatske u zaključcima koje HNS planira usvojiti može biti ključna.