BiH
10

Šta su poručili kandidati za članove Predsjedništva BiH nakon glasanja

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
(Foto: Klix.ba)
Kandidati za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine su obavili građansku dužnost i glasali na Općim izborima 2014. Nakon glasanja su izrazili svoja očekivanja, a većina ih je optimistična i vjeruje u pobjedu.

"Očekujem zrele odluke glasača, dakle, da izaberu jednu zrelu ekipu ljudi, koja može napraviti dobre koalicije i konačno ovu zemlju pokrenuti iz ovog raznovrsnog zastoja", poručio je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je u pratnji supruge Sebije Izetbegović glasao na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Nafija Sarajlić u Sarajevu.

"Valja izabrati, između političara, one koji su u najmanju ruku, manje loši", dodao je Izetbegović.

Fahrudin Radončić, kandidat SBB-a BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je glasao u Osnovnoj školi "Hasan Kikić" u Sarajevu gdje je došao u pratnji glasnogovornika stranke Omera Čevre.

"Rekao bih da je ovo praznik demokratije i vjerujem u fer i poštene izbore. Vjerujem da će građani izabrati nakon toliko patnje, stagnacije, lošeg ekonomskog rezultata i siromaštva, promjene", izjavio je Radončić.

Radončić je upitan za eventualna očekivanja nakon rezultata Općih izbora 2014. kazao kako "očekuje spektakularne i velike promjene, prozapadnu orijentaciju glasačkog tijela i šansu novim političkim energičnijim i sposobnijim snagama."

Emir Suljagić, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred Demokratske fronte (DF), nakon glasanja na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi "Alija Nametak" u Sarajevu izrazio je očekivanje da će pobijediti u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

"Očekujem da će Demokratska fronta biti prva najveća stranka u Federaciji i očekujem da ću biti član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka", poručio je Suljagić.

Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić jutros je u pratnji supruge i sina izašao na glasanje.

Cerić je glasao u Zubotehničkoj školi u Sarajevu, a nakon glasanja je pozvao sve građane da izađu na glasanje, a prije svega mlade ljude i domaćice. "Očekujem da nakon ovih izbora u BiH neće biti više ništa isto, i da će se desiti radikalne promjene nabolje", rekao je Cerić.

Bakir Hadžiomerović, kandidat Socijaldemokratske partije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, glasao je jutros na biračkom mjestu u Centru za govornu i slušnu rehabilitaciju u ulici Asima Ferhatovića u Sarajevu.

On se na biralištu pojavio već u osam sati u prisustvu porodice. U izjavi novinarima pozvao je građane da u što većem broju izađu na izbore i istoriste svoje pravo glasa.

Martin Raguž, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred HDZ 1990, nakon glasanja na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi "Antun Branko Šimić" u Mostaru je izrazio nadu će izabrani predstavnici nove vlasti brzo povesti Bosnu i Hercegovinu prema euroatlantskim integracijama i da će utemeljiti novu političku kulturu, odgovornost, dijalog i i razvoj zemlje.

"Očekujem da će podvući crtu pod olovne riječi i vratiti ljudima vjeru da je ovdje moguće živjeti bolje i odgovornije. Vjerujem da ću biti dio tog pozitivnog pristupa koji će vratiti vjeru u pozitivne odnose u BiH i legitimno pravo ove zemlje u budućnost za trajan i stabilan mir i ostanka mladih i obrazovnih ljudi", rekao je Raguž.

Duboko uvjeren da će birači dati podršku "hrvatskom odgovoru" i da će izabrati "hrvatski", Dragan Čović kandidat za člana Predsjedništva BiH HDZ-a BiH glasao je na biračkom mjestu u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača".

Okupljenim novinarima Čović je kazao da je u Bosni i Hercegovini nužno napraviti pravnu državu kako bi ljudi vjerovali u nju i svi bili jednaki pred zakonom.

"Trebamo se konačno obračunati sa kriminalom i da više nemamo montiranih procesa, da imamo sigurnost za sebe i svoju imovinu", rekao je Čović.

Predsjednik Federacije BiH i kandidat Koalicije "Zajedno za promjene" za člana Predsjedništva BiH Živko Budimir izjavio je kako očekuje da će Koalicija ostvariti kvalitetan izborni rezultat, te da će biti izabran za člana Predsjedništva BiH.

"Očekujem da ću kao kandidat za člana Predsjedništva BiH dobiti priliku da u iduće 4 godine dadnem svoj doprinos promjenama koje građani ove zemlje očekuju", kazao je Budimir koji je jutros svoje biračko pravo ostvario u Osnovnoj školi "Bijeli Brijeg" u Mostaru.

Premijerka bh. entiteta Republika Srpska i kandidatkinja SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije za člana predsjedništva BiH Željka Cvijanović je danas glasala u Banjoj Luci, a biračko mjesto je došla u pratnji supruga i sina.

"Ovo je danas veliki dan za građane RS-a koji trebaju da u duhu demokratije, mira i svega onog što nosimo kao vrijednosti iskoriste svoje građansko pravo i donesu odluku o izboru na velikoj političkoj sceni", kazala je nakon današnjeg glasanja Cvijanović.

Milorad Dodik, kandidat koalicije Za pobjedu Srpske (SNSD, DNS i SP) za predsjednika RS je izjavio da očekuje gotovo apsolutnu pobjedu SNSD-a.

"Očekujem svoju veliku pobjedu za predsjednika Republike Srpske, očekujem pobjedu Željke Cvijanović, poručio je Milorad Dodik, nakon što je danas u pratnji porodice glasao u Lakštašima.

"Važno je da ovaj dan prođe u miru i dostojanstvu, da se utvrdi narodna i nacionalna volja i na taj način formiraju Narodna skupština, vlada i predsjednik inauguriše, a potom formiraju i organi BiH", dodao je Dodik.