Bez dogovora
134

Šta stoji u programu SDA ponuđenom čelnicima SDP-a, DF-a i Naše stranke

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Dokument pod nazivom “Principi i program djelovanja parlamentarnih većina za mandatni period 2018.-2022.” koji je danas predstavnicima SDP-a, DF-a i Naše stranke ponudio predsjednik SDA Bakir Izetbegović na 14 stranica potencijalnim koalicionim partnerima nudi smjernice djelovanja.

Ovaj dokument u cjelosti možete pogledati u našoj fotogaleriji.

U poglavlju “mir, sigurnost i stabilnost”, predviđa se poštivanje i provođenje Općeg ovkirnog sporazuma za mir i njegovih 11 aneksa, zatim propisuje poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

U ovom poglavlju se traži otklanjanje svih oblika diskriminacije, te osiguranje jednakih prava za svakog građanina u svakom dijelu BiH, a posebno kada je riječ o unaprijeđenju položaja Bošnjaka I Hrvata u RS, te Srba u FBiH.

Dokument propisuje reformu izbornog zakonodavstva, a u okviru toga osiguranje potpune ravnopravnosti svih građana provođenjem presuda “Sejdić-FInci”, “Pilav”, Zornić”, te”Ljubić”.

Nalaže se unaprijeđenje integriteta izbornog procesa uvođenjem novih tehnologija, poput skenera i video nadzora.

Dokument, također, predviđa osiguranje nezavisnosti sudija i tužilaca, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. SDA predlaže usvajanje zakona o spriječavanju sukoba interesa, o prijaviteljima korupcije, te o ispitivanju porijekla imovine, zatim formiranje posebnih odjela pri Vrhovnom sudu i Tužilaštvu FBiH.

Nadalje, traže se i reforme u oblasti poreza na dohodak, doprinosa, kao I smanjenja poreskih opterećanja na rad, uključujući i zakone o PDV-u te o igrama na sreću.

Podsjetimo, sastanak delegacija SDP-a, DF-a i Naše stranke s delegacijom SDA danas je prošao bez dogovora.

"Da li smo danas nešto uspjeli dogovoriti? Za sada nismo. Insistiramo da vlast čine pobjedničke stranke. Na drugoj strani, Bh. blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama u šta uključuju i SDA", rekao je Izetbegović.