HDZ blokira Dom naroda
40

Šta se krije iza odustajanja Lidije Bradare od mandata u Zastupničkom domu

Piše: R. D.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Lidija Bradara odustala je od na izborima osvojenog mandata zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a dobro upućeni misle da razlog leži u HDZ-ovoj želji da i dalje blokira rad, ali i konstituisanje Doma naroda kojim predsjedava upravo pomenuta zastupnica.

Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, za Klix.ba je potvrdila da je Lidija Bradara odbila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a da je CIK zamjenski mandat dodijelio Feliksu Vidoviću kao prvom sljedećem kvalifikovanom kandidatu.

Bradara je na listi HDZ-a i stranaka HNS-a osvojila 8.732 glasa, ali je ipak odbila mandat, kao i privilegije koje on nosi. Dobro upućeni smatraju da je sve plod stranačke discipline, a sve s ciljem da ova stranka i dalje ima kontrolu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda, za Klix.ba kaže kako bi u slučaju da je Bradara na izborima prihvatila osvojeni mandat u Zastupničkom domu u istom momentu ostala bez mandata u Domu naroda te bi onda ovo tijelo ostalo na rukovođenje dvojici zamjenika predsjedavajuće Jasenku Tufekčiću (SDA) i Dragi Puzigaći (SNSD).

Sve ovo posebnu težinu dobija kad se uzme u obzir sva neizvjesnost u vezi s očekivanom i prolongiranom odlukom Centralne izborne komisije o popunjavanju Doma naroda. U bilo kojem scenariju HDZ i dalje ima načine kako da zaustavi ili barem uspori njegovo konstitusanje, odnosno predsjedavajuću koja može "povući ručnu".

Kako nam je pojašnjeno, u slučaju da predsjedavajuća iz nekog razloga ne želi da sazove konstituirajuću ili neku drugu sjednicu, poslovnik predviđa i način kako to mogu uraditi zamjenici predsjedavajuće.

"U slučaju da ni oni to ne žele uraditi konstituirajuću sjednicu može sazvati najmanje deset novizabranih zastupnika i onda sjednicom predsjedava najstariji izabrani zastupnik", kazao je Hadžiavdić.