BiH
9

Šta se krije iza najnovijih hapšenja: Nezavisan rad Tužilaštva ili unutarstranačke borbe

Piše: N. N.
SIPA u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
SIPA u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hapšenje Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, funkcionera SBB-a, otvara niz pitanja, a javnost najviše zanima ko stoji iza svega. Ono što je sasvim sigurno jeste da su ova hapšenja došla kao grom iz vedra neba te da su potaknute različite špekulacije.

Za sada postoje tri mogućnosti zašto je u ovom trenutku došlo do hapšenja Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Prva, koja bi za BiH bila i najbolja, jeste da policijske agencije i pravosudne institucije djeluju potpuno neovisno. Prema tome, mogli bismo pretpostaviti da se došlo do određenih podataka na osnovu kojih je pokrenuta istraga, izvršeno hapšenje i zatražen pritvor. Na nezavisnost Tužilaštva BiH moglo bi ukazivati nezadovoljstvo različitih političkih aktera.

Jasno je da su hapšenja ponajviše iznenadila zvaničnike SDA i SBB-a. Jučer su održani sastanci Izetbegovića i Radončića, potom je zasjedao i Kolegij SDA, a nakon svega je poručeno da koalicija SDA i SBB-a ostaje u punom kapacitetu. Ipak, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović sinoć je kazao da se dešava nešto vrlo čudno, pri čemu nije jasnije pojašnjavao konstrukciju "nešto vrlo čudno".

Iz SDA i SBB-a hapšenja vide kao podmetanja koaliciji i bošnjačkom jedinstvu, pri čemu je Izetbegović naglasio da ne želi licitirati imenima, uz napomenu da je "mnogo onih kojima ne odgovara bošnjačko jedinstvo i mnogo je onih koji su se protivili i govorili da ujedinjenje jakih bošnjačkih lidera nije dobro".

Jedina osoba koja je na ovaj način komentarisala koaliciju SDA i SBB-a je premijer Srbije Aleksandar Vučić te pojedini predstavnici političkih stranaka iz RS-a.

Iako Izetbegovićeva izjava implicira da podmetanja dolaze izvana, mnogo je veća mogućnost da se radi o podmetanjima koja dolaze od različitih struja unutar SDA ili osoba bliskih ovoj stranci.

Prema ovoj teoriji, pojedinci unutar SDA nezadovoljni su koalicijom sa SBB-om te je nastoje srušiti upravo u onom dijelu gdje je najkrhkija - a to je proces koji se vodi u slučaju Keljmendija a koji, po priznanju i Izetbegovića i Radončića, opterećuje koalicione odnose.

Prema ovoj teoriji, Izetbegovića hapšenja nimalo nisu usrećila, niti na njih gleda sa odobravanjem, a činjenica da koalicija SDA i SBB-a nije pukla pokazuje da je u to uspio uvjeriti i Radončića.