BiH
22

Šta se asfaltiralo u Sarajevu: Godinu obilježile obnove cesta, biciklistička staza i novi most

Piše: I. P.
Tokom 2015. godine Direkcija za puteve Kantona Sarajevo realizovala je nekoliko projekata koji obuhvataju uglavnom rekonstrukcije postojećih cesta.

Iz Direkcije za puteve KS za Klix.ba ističu deset završenih projekata u nekoliko općina Kantona, a koji uključuju sanacije puteva, popločavanje trotoara i gradnju biciklističkih staza.

Obnove

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je izvršila rekonstrukciju ulice Halilovići, od raskrsnice sa ulicom Džemala Bijedića do ulaza na carinu te od carine do Centra za rekreaciju. Finansijeri su Direkcija i Općina Novi Grad, a radovi su koštali 250.000 KM.

Rađena je i rekonstrukcija dijela puta Hadžići – Mokrine, dionica od Doma zdravlja do drugog ulaza u Remontni zavod u dužini od 870 metara.

Direkcija je učestvovala u rekonstrukciji regionalnog puta R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, dionica između dva pružna prelaza. Projekat je okončan u prvoj sedmici juna, a obuhvatio je dužinu od 22 metra. Vrijednost radova je iznosila 240.000 KM.

Ulica Strošići sanirana je i popločana u dužini od 450 metara, a radovi su se izvodili u dvije faze. Također, rađeno je postavljanje novih instalacija vodovoda i kanalizacije koje je finansiralo Ministarstvo komunalne privrede KS i Općina Stari Grad.

Sanacija mosta Ćumurija obuhvatala je radove na podlokalnom rubnom zidu sa ugradnjom betona, zamjenu istrošenih dilatacionih traka, zamjenu postojeće kolovozne konstrukcije, zamjenu drvenih patosnica i novu antikorozivnu zaštitu.

Iz Direkcije za puteve spomenuli su rekonstrukciju Jošaničke ulice, dionica od raskrsnice sa Omladinskom ulicom do raskrsnice sa magistralnim putem M18; sanaciju regionalnog puta R-907 Gornja Grkarica-Dejčići-Pendičići, uključujući sanaciju makadamskog dijela puta u dužini od 611 metara te rekonstrukciju regionalnog puta R-446 Dariva-Hreša.

Gradnja

Na mjestu nekadašnjeg drvenog mosta u Reljevu, koji je predstavljao problem, izgrađen je armirano-betonski most širine 5,5 metara sa kolovoznom trakom i trotoarom. On je bitan za građane naselja Reljevo i Rječica jer omogućava vezu sa magistralnim putem M17, a time vezu sa gradom i Vogošćom. Most je finansiran zajednički od Direkcije i Općine Novi Grad.

Prva sarajevska biciklistička staza po evropskim standardima obuhvaćena je dionicom od VI do XII transverzale na području Općine Novi Grad, a finansijska sredstva su osigurali Direkcija i Gradska uprava Grada Sarajeva.

Preostali posao

U aktivnoj realizaciji još uvijek se nalaze rekonstrukcija VI transverzale te gradnja A transverzale, dok je za 2016. godinu planirana izgradnja Južne longitudinale od ulice Derviša Numića do ulice Azize Šaćirbegović u prvom kvartalu 2016.