Analiza
59

Šta nam govore rezultati prijevremenih izbora: Nit se SDA vratila niti Trojka pravi razliku

Piše: Semir Hambo
Elvedin Sedić (Bihać), Zijad Lugavić (Tuzla) i Migdad Hasanović (Vogošća) / Foto: A. L./Klix.ba
Elvedin Sedić (Bihać), Zijad Lugavić (Tuzla) i Migdad Hasanović (Vogošća) / Foto: A. L./Klix.ba
Rezultati prijevremenih izbora u šest gradova i općina u našoj zemlji u praksi nisu donijeli nikakvu značajniju promjenu. U svakoj općini pobijedio je kandidat iz političke opcije iz koje je bio i njegov prethodnih. Ipak, mogu se uočiti određeni signali.

Iako u obzir treba uzeti činjenicu da je riječ o prijevremenim izborima koji su organizirani samo četiri mjeseca nakon općih izbora te da su očigledno građani prezasićeni, određeni trendovi se mogu uočiti. Izlaznost na jučerašnjim izborima u nekoliko bh. općina je izuzetno loša, što također govori dosta o zainteresiranosti javnosti iako je riječ o lokalnoj politici.

Krenimo sa Vogošćom. U toj općini koja je u sastavu Kantona Sarajevo godinama vlada SDA. I nakon što je Edin Smajić prihvatio mandat federalnog parlamentarca, u utrku na prijevremenim izborima za novog načelnika ušla su dva kandidata. SDA je u kandidirala Migdada Hasanovića, a NiP uz podršku SDP-a i NS-a Adnana Šeraka.

Rezultati izbora u Vogošći
Rezultati izbora u Vogošći

Pobijedio je Hasanović i to gotovo sa duplom razlikom u glasovima: Hasanović (5.078) - Šerak (2.862). Ako to uporedimo sa rezultatima lokalnih izbora 2020. godine razlika između pobjednika Smajića i Trojkinog Dženana Brkanića bila je mnogo manja. Smajić je 2020. osvojio 6.159, Brkanić 4.673, uz činjenicu da je tada kandidata imala i Demokratska fronta,a njihov kandidat Rifet Dervišević je osvojio 873 glasa.

Tek površno poređenje pokazuje da je SDA vjerovatno pogodila s izborom kandidata, za razliku od Trojke.

Bihać

U Bihaću se na prijevremenim izborima za gradonačelnika borilo pet kandidata. Pobijedio je Elvedin Sedić iz lokalne stranke Pomak, iz iste stranke kojoj pripada i doskorašnji gradonačelnik Šuhret Fazlić. Sedić je protiv sebe imao Hamdiju Abdića Tigra iz SDA, Adnana Habibiju iz SDP-a te dvojicu nezavisnih kandidata, Amarilda Mulića i Damira Đuga.

Rezultati izbora u Bihaću
Rezultati izbora u Bihaću

Rezultat pokazuje da građani Bihaća očito vjeruju u politiku koju provodi Pomak. Skoro 1.500 glasova razlike u odnosu na SDA-ovog Hamdiju Abdića govori da je itetkako važan odabir kandidata, bez obzira na stranku. Naime SDA je kandidirala Abdića vjerovatno računajući da mora ići s poznatim kandidatom. To je generalno potez koji posljednjih godina prati tu stranku, a to je forsiranje kandidata koji su vojna lica, jer očito računaju na ratnu emociju građana.

Ipak, Abdić je kandidat koji je itekako opterećen brojnim sudskim procesima u prošlosti i izuzetno kontroverzan kandidat, a rezultat govori da kampanja zasnovana na ratnim zaslugama više ne prolazi. Kako je pogodila u Vogošći, tako je SDA pogriješila u Bihaću.

Treba naglasiti da je Sedića podržao i NiP iako su imali i kandidata SDP-a Adnana Habibiju, koji je sa 3.801 glasom završio kao trećeplasirani.

Ukoliko jučerašnje izbore uporedimo sa onima 2020. vidjet ćemo da je sada dosta manja razlika. Svakako, u obzir treba uzeti veoma malu izlaznost. Međutim, kandidat Pomaka 2020. Šuhret Fazlić je uvjerljivo pobijedio sa 9.972 glasa, drugi je bio nezavisni kandidat Emdžad Galijašević sa 3.961 glasom, dok je treći bio Samir Muminović iz SDA sa 3.673 glasa.

Dakle, u poređenju sa 2020. sada je mnogo manja razlika među kandidatima.

Ono što je također indikativno je da su stranke čekale i ove izbore i davale podršku određenim kandidatima računajući na jačanje pregovaračke pozicije za formiranje vlasti u USK. To se prije svega odnosi na NiP koji je podržao Pomak, a ne SDP, iako je SDP podržao NiP-ove kandidate u Srebreniku i Vogošći.

Srebrenik

Slično kao i u Bihaću, i u Srebreniku je na jučerašnjim izborima mnogo manja razlika među kandidatima nego 2020.

Na izborima 2020. kandidat Nihad Omerović, koji je nastupio kao nezavisni pa je kasnije pristupio NiP-u osvojio je preko 10.000 glasova. Tada je pobijedio ispred SDA-ovog Ibrahima Zukića koji je ovojio 6.639.

Rezultati izbora u Srebreniku
Rezultati izbora u Srebreniku

Na jučerašnjim izborima NiP-ov kandidat Adnan Bjelić je osvojio 6.555, dok je SDA-ov Nermin Tursić osvojio 6.239. Dakle, u poređenju sa izborima 2020. sada je razlika izuzetno mala. A treba istaći da su 2020. svoje kandidate imali i PDA i SDP, dok su jučer samo Bjelić i Tursić bili u borbi za mjesto gradonačelnika.

Tuzla

U Tuzli ist ameta isto odstojanje. Kandidat Zijad Lugavić, kojeg je nominovao SDP je novi gradonačelnik Tuzle i nasljednik Jasmina Imamovića koji je tim gradom vladao 22 godine.

Na jučerašnjim izborima u Tuzli pored SDP-ovog Lugavića građani su birali i između Mirnesa Ajanovića, Omera Berbića (NS) te dvojicom nezavisnih kandidata. SDA nije imala svog kandidata, međutim protukandidati poručuju, a i u javnosti se već odavno špekuliše da je SDA na terenu podržala kandidata SDP-a, koji dobro kotira i u Islamskoj zajednici, a poznato je da mu je i otac bio imam.

Rezultati izbora u Tuzli
Rezultati izbora u Tuzli

U Zvorniku je pobijedio Bojan Ivanović iz SNSD-a, a bio je jedini kandidat.

U Bratuncu je uvjerljivu pobjedu odnio Lazar Prodanović, bivši državni parlamentarac ispred bivšeg načelnika Srđana Rankića. Ono što je zanimljivo jeste da je Prodanović dobio i glasove značajnog dijela bošnjačkih povratnika.

Rezultati izbora u Bratuncu
Rezultati izbora u Bratuncu

Suštinski rezultati jučerašnjih izbora pokazuju da se nije desila velika promjena kakvu je SDA priželjkivala, ali s druge strane ni stranke Trojke nisu napravile nikakav iskorak. Čak bi stranke Trojke mogle imati veći razlog za brigu ukoliko se pogledaju razlike u glasovima u pojedinim gradovima. Svakako, izlaznost jeste katastrofalna, ali bez obzira na uzorak glasova vidljivo je da je na sceni određeni status qou.