Brojni izazovi
105

Šta nam donosi nova vlast u Sarajevu: Nove uprave u javnim preduzećima i restrukturiranja

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kanton Sarajevo jučer je relativno brzo nakon izbora dobio novu vlast i to bez SDA. Šest stranaka koje čine većinu u Vladi KS uskoro će započeti i imenovanje novih uprava u javnim preduzećima, a čekaju ih brojni, nagomilani problemi.

Vlast u Kantonu Sarajevo zvanično čini šest stranaka (SDP, Naša stranka, Demokratska fronta, Narod i pravda, SBB i Nezavisna bosanskohercegovačka lista). NBL nema ministarsku poziciju, ali će u vlasti participirati tako što će dobiti rukovodeće funkcije u određenim javnim preduzećima.

Upravo će nova vlast zamijeniti direktore i rukovodstva brojnih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo. Ono što je bitno istaći jeste da u mnogim firmama ne cvjetaju ruže i da novu upravu čekaju nagomilani problemi i mnogo posla.

Kako saznajemo, Turističku zajednicu KS će preuzeti kadar Naroda i pravde, koji će imenovati svog direktora i upravu i tako smijeniti dosadašnje rukovodstvo na čelu s kadrom SDA.

Turistička zajednica je jedno od onih preduzeća koje je u prošlosti bilo u centru pažnje zbog svog ustroja, ali i poslovanja, naročito finansijskog segmenta.

Nova vlast za GRAS sprema poseban menadžment koji će, prema najavama, pokušati spasiti javni gradski prijevoz u Sarajevu. Riječ je o preduzeću s desetinama miliona maraka duga, prilično starim voznim parkom i brojnim drugim problemima. Za ovo preduzeće je najavljeno restrukturiranje.

Izazov za novu vlast bit će i preduzeće Vodovod i kanalizacija, zatim preduzeće ZOI '84 i neka druga. Premijer Edin Forto u svom ekspozeu je najavio da firme koje su u nadležnosti Kantona Sarajevo ne smiju biti teret, već pokretač poslovnih ideja i procesa, a kao primjer je naveo ZOI '84 i preduzeće Skenderija, najavivši hitno restrukturiranje.

Za novu vladu izazov će biti i kvalitetniji obrazovni sistem, sigurnosna situacija, bolja zdravstvena usluga, konačno rješavanje pitanja zagađenosti zraka i još mnogo toga što će biti pod lupom medija i javnosti.