Prijem u Sarajevu
482

Šta Milorad Dodik radi kada se intoniraju himne BiH i Rusije

I. P.
U Sarajevu je večeras održan svečani prijem za visoke zvanice iz političkog i društvenog života BiH povodom Dana zaštitnika domovine Ruske Federacije. Domaćin je bio ruski ambasador Petar Ivancov, a među gostima se našao i član Predsjedništva Milorad Dodik.

Kao što običaji nalažu, prilikom obilježavanja državnih praznika u inozemstvu, ambasadori odnosno organizatori zabave intoniraju himne domaćinske zemlje i zemlje "slavljenice". U našem slučaju to su himna BiH i himna Ruske Federacije.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Svečanost koja je u Sarajevu održana u Hotelu Evropa, otvorena je upravo na taj način, a fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je nekoliko kadrova koji prikazuju atmosferu u svečanom salonu.

Ne treba dugo pogađati da je Milorad Dodik svojevrsna (anti)zvijezda kratkog videa u kojem su "uhvaćene" himne dvije države.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pokazao je da ne umije ostati miran tokom intoniranja himne svoje zemlje. Neprestano pomjeranje, okretanje, premještanje s noge na nogu, skeniranje plafona i zapričavanje osoba koje su stajale pokraj njega obilježilo je zvukove Intermeca.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Druge zvanice kao što su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, SNSD-ov delegat u Domu narodaNikola Špirić te ministar vanjske trgovine i ekonosmkih odnosa BiH Staša Košarac pokazali su civilizovano držanje.

Da Dodik nije po prirodi nestašan, nego jednostavno ne poštuje svečanu pjesmu države koju predstavlja, pokazalo je vojničko držanje tokom intoniranja himne Ruske Federacije.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ipak, poštovanje se pokazuje i na druge načine, a ne samo prilikom intoniranja himne. Tako je Dodik zapravo napustio prijem samo 15 minuta nakon što je ambasador Ivancov završio svoj svečani govor.

Ivancov je obraćajući se na prijemu rekao da ovaj praznik odaje počast onima koji su kroz historiju hrabro branili i nastavljaju da brane granice Rusije od spoljnih prijetnji.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Na žalost, u svijetu je i dalje prisutna konfrontacija. I dalje smo svjedoci pokušaja korištenja metoda vojnog i ekonomskog pritiska, akcija u duhu arhaične logike zadržavanja linija podjele i geopolitičkih igara", naglasio je Ivancov.

On je podsjetio da Rusija ove godine slavi 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, navodeći da se u BiH, kao i u Rusiji njeguje tradicija antifašizma.