Gornji Vakuf
377

Šta kažu mještani u čijem selu su jutros ispisane poruke koje su šokirale bh. javnost

D. Be.
Nakon što su jutros u selu Krupa kod Gornjeg Vakufa osvanuli uvredljivi grafiti koji veličaju genocid u Srebrenici uz druge prijeteće poruke mještani su zabrinuti i šokirani.
Prijeteće poruke ispisane su na fasadi jedne porodične kuće, garaži i pet putničkih automobila. Sve poruke upućuju na međunacionalnu netrpeljivost, a policija istražuje cijelu slučaj.

Ekipa lokalnog portala "Bugojno-danas" posjetila je mještane i pitala ih šta misle o incidentu koji je danas odjeknuo u cijeloj BiH, ali i regionu.

Mnogi sumnjaju da je ovo djelo njihovih komšija druge nacionalnosti. Većina smatra da je to uradio neko ko tu ne živi.

"Prosto me iznenadilo jer ovdje je bio dobar suživot, što se tiče komšija i nas to je OK. Multietična sredina, nije bilo problema. Komšije je stid da izađu ovdje jer nam ne mogu pogledati u oči jer znaju da nisu oni to uradili“, rekao je vlasnik kuće na kojoj su pisani grafiti Muhamed Pokvić.

Abid Pokvić kaže da nije mogao vjerovati šta je vidio.

"Ne mogu da dođem sebi da se ovo moglo desiti ovdje. Poslije rata, Gornji Vakuf-Uskoplje nije imao nikad incidenta. U zavadi nismo ni sa kim. Tačno sam iznenađen."

Dopredsjednik Mjesne zajednice Krupa Anto Batinić je kazao kako najoštrije osuđuje ono što se dogodilo te pozvao da se što prije pronađe počinitelj.

"Živim ovdje u Krupi gdje se nažalost desio ovaj incident. I da se zna imenom i prezimenom ko je to napravio da se nijedan narod ne osuđuje u globalu", poručio je Batinić.

Mještanka Marija Subašić kaže da u selu niko ni sa kim nije imao problema.

“Donose oni mojoj unuki bombone, čokolade, kad je Uskrs nosimo im jaja, i prije rata se to radilo, njihova nena i mi. Nikad mi s njima nismo nikakvih problema imali“, rekla je komšinica Marija Subašić.

Svi se slažu u jednom - što prije pronaći počinitelja te u miru i normalnoj atmosferi treba nastaviti život dalje s nadom da se slične stvari više nikada neće ponoviti.