Emocija i praksa

Šta je to olimpijski duh i jesu li nam samo godišnjice ostale?

Ilustracija: A.L/Klix.ba/Olympics.com
Ilustracija: A.L/Klix.ba/Olympics.com
Piše: Semir Hambo
10.01.2024. u 10:26

Bura reakcija uslijedila je nakon informacije da će na obilježavanju 40. godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu nastupati pjevač iz Hrvatske Tony Cetinski.

Je li to pravi izbor i da li treba nastupati neki domaći izvođač, gdje je simbolika i ostala pitanja zakupila su javnost na društvenim mrežama. No, simbolički gledajući to je možda tek trivijalno pitanje.

U tom smislu bi bilo primjerenije postaviti pitanje šta Sarajevo danas ima od olimpijskog sporta i često spominjanog duha olimpijskih igara? Ako već dočekujemo 40. obljetnicu tako važnog događaja, osim prizivanja sjećanja onih koji se jasno sjećaju romantike, filmskog zapleta s iščekivanjem snijega i nikad bolje atmosfere u društvu, onda bi se trebalo zapitati koliko smo svih ovih godina sačuvali ljubav prema igrama i sportu.

Lijepo je što se Sarajevo upisalo u historijske knjige gradova koji su imali čast da organiziraju takvu sportsku smotru, ali bi bilo još ljepše da 40. godišnjicu od igara dočekujemo sa promocijom desetina novih mladih skijaša i skijašica, sa funkcionalnim skakaonicama na Igmanu, sa upotrebljivom bob stazom i tako dalje.

Skakaonice na Igmanu (Foto: EPA-EFE)
Skakaonice na Igmanu (Foto: EPA-EFE)

Uz jasan hendikep rata i svih nedaća koje su se sručile na glavni grad, ne može se zanemariti pitanje trenutne bh. pozicije zimskih sportova.

Zašto imamo samo jednu skijašicu koja se bori za bodove u svjetskom kupu? Zašto ta skijašica mora moliti za finansijsku pomoć? Zašto naš jedini sankaš mora moliti za nove sanke? Zašto niko nije ustrajao na obnovi ledene dvorane u Skenderiji? Zašto smo se toliko udaljili i zaboravili te praktične stvari.

Zar ne bi bilo divno da se 40. godišnjica proslavlja novim uspjesima skijaša i vraćanja bh. planina na svjetsku mapu takmičenja, jer ne može se vječno živjeti od uspomene na Jure Franka i legendarni klizački par iz Velike Britanije Jayne Torvill i Christophera Deana, koji je žario i palio u Sarajevu.

Kada je 1977. godine u Atini tadašnji sarajevski gradonačelnik Anto Sučić predstavljao Sarajevo u iščekivanju Olimpijskih igara, rekao je: "Želim je radi naše djece, djece naše zemlje, djece ovog našeg Svijeta. Neka njima bude bolje i ljepše nego nama".

Igman (Foto: EPA-EFE)
Igman (Foto: EPA-EFE)

Pokojni Sučić je uradio svoje, a posao je nastavio legendarni gradonačelnik Emerik Blum, a potom i Uglješa Uzelac. No, da li bismo danas mogli pogledati u oči nabrojanim gradonačelnicima i upitati se šta smo to mi uradili za našu djecu i kakve uslove ta djeca imaju da bi živjela olimpijski duh. I ne, izgovor ne može uvijek biti ni državno uređenje niti period tranzicije,makar ne za makar pristojno održavanje nekadašnjih sportskih borilišta.

Obilježavanje 40. godišnjice bi dakako bilo potpunije da se s ponosom može predstaviti tradicija uspješnog njegovanja i razvoja nekog zimskog olimpijskog sporta. Jer ono što je ostalo je daleko od nekog visokog nivoa.

Foto: Olimpycs.com
Foto: Olimpycs.com

Stoga nije dovoljno reći da Sarajevo vraća stari olimpijski sjaj još jednom godišnjicom, ma koliko ona bila okrugla. Ali sistemska podrška i rezultati koji uz to idu na terenu bi možda bili efektniji način čuvanja olimpijskog duha pa makar pjevao i Tony Cetinski.

79