Nauka i politika
333

Šta je svrha parade o Mustafi Busuladžiću u Skupštini KS: Kad političar pomisli da je historičar

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo je danas izglasala Odluku o stavljanju van snage promjene naziva škole "Mustafa Busuladžić" u Dobroševićima. Osim što su zastupnici za raspravu potrošili više od sat vremena i što se Skupština na ovaj način "oprala" od imenovanja škole, iako nije jasno šta su slijedeći koraci i da li se naziv škole "Mustafa Busuladžić" uopšte može promijeniti jer je ranija odluka Skupštine provedena na sudu i u ustanovi na koju se odnosi.

Kako se ulazi u predizbornu trku očito je da većina političara pribjegava lako zapaljivim temama, kakva je sigurno škola "Mustafa Busuladžić" u sarajevskom naselju Dobroševići. Umjesto toga izbjegavaju se rasprave i rješavanje konkretnih problema građana ovog kantona.

Tako je predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić, blago rečeno diletantski održala prezentaciju o životu i djelu Mustafe Busuladžića, vadeći iz konteksta dijelove o stavovima Busuladžića, "odokativno" ga proglašavajući fašistom i poredeći ga s Hitlerom i Musolinijem.

Ništa to ne bi bilo čudno da su zastupnici u Skupštini tražili zvaničan stav nadležne naučne institucije, kada je u pitanju današnje glasanje. Suprotno tome zastupnica Sabina Ćudić je kazala da nikakvi naučnici ne treba da govore koje bio Busuladžić te da je to valjda jasno.

Kada se "zakotrljala" ova priča prije dvije godine zatraženo je i mišljenje Instituta za historiju u Sarajevu. Stigao je pozitivan odgovor. Nadležni iz Instituta su prije dvije godine zaključili da škola može dobiti naziv Mustafa Busuladžić, zaključivši da je “izmjena naziva u današnjem vremenu postala stvar političke (zlo)upotrebe”.

Ipak, tema o Busuladžiću je očito primamljiva pa ni nakon dvije godine od početka te priče ne prestaje biti predmet interesovanja. Današnjim postupcima Skupština KS je pokazala da ne samo da ne uvažava stav i mišljenje zvanične naučne institucije, već minimizira ulogu nauke, pa su određeni političari, među kojima je i predsjedavajuća Skupštine preuzeli tu ulogu.

Naposljetku se postavlja pitanje, šta dalje. Skupština se današnjom odlukom ogradila od imenovanja škole "Mustafa Busuladžić", iako je na osnovu predhodnog stava Skupštine ta odluka sudski provedena.

Zakon kaže da se ime škole ne može mijenjati u toku školske godine, tako da ukoliko neko bude i pokrenuo inicijativu za promjenu naziva škole u Dobroševićima, to će morati učiniti po okončanju školske godine.