Efikasan lijek
123

Šta je skupocjeni Remdesivir i ko će njime biti liječen od koronavirusa u BiH?

B. R.
Remdesivir (Foto: EPA-EFE)
Remdesivir (Foto: EPA-EFE)
Pojedine osobe zaražene koronavirusom u Bosni i Hercegovini liječit će se skupocjenim medikamentom Remdesivir. Infektolog Ednan Drljević je objasnio o kakvom je lijeku riječ, dok je član federalnog Kriznog štaba Goran Čerkez ukazao kojim pacijentima će se davati ovaj lijek.
Drljević je u izjavi za Klix.ba podsjetio da se Remdesivir, čija jedna doza košta 345 eura, koristio za liječenje zaraženh ebolom. Naglasio je da su posljednje studije pokazale da je vrlo efikasan protiv koronavirusa.

"Prvo su ga počeli koristiti u Sjedinjenim Američkim Državama kada je objavljen članak, jedna ozbiljna studija kojom je dokazano da pacijenti kraće borave u bolnici i da imaju slabije izražene simptome. Onda je vrlo stroga Američka agencija za hranu i lijekove odobrila taj lijek za upotrebu kod koronavirusa. Paraleno s tim i evropska agencija je odobrila taj lijek", podsjetio je.

Prema njegovim riječima, Remdesivir ne otklanja u potpunosti zarazu, već ublažava njene simptome, skraćuje vrijeme boravka u bolnici i blago utječe na smrtnost.

"Činjenica je da ga je i američki predsjednik (op. a. Donald Trump) upotrebljavao zajedno s drugim lijekovima. Taj lijek nije problematičan u smislu da ima neke nusefekte. Vrlo je povoljan za davanje", kazao je.

Kao njegov najveći nedostatak je Drljević, koji je ljekar Opće bolnice "Abdulah Nakaš", naveo to što je vrlo skup. Ukazao je na to da je pretpostavka Opće bolnice da bi im trebala količina Remdesivira za najmanje 20 pacijenata i to bi koštalo blizu 100.000 KM.

"To je zaista mnogo novca. Onda smo pokušali da nabavimo bar za neke pacijente i dobit ćemo", kazao je.

Podsjetio je da Ministarstvo zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine planira kupiti ovaj lijek za cijeli entitet. Ukazao je i na to da je u SAD-u i Evropskoj uniji odobreno liječenje zaraženih krvnom plazmom.

"To je plazma koja sadrži antitijela onih davalaca koji su preboljeli koronavirus. I američki predsjednik je i to dobio", dodao je.

Naglasio je da je vrlo teško doći do njega jer je skup.

Ko će biti liječen Remdesivirom?

Član Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez je za Klix.ba objasnio kome će se davati Remdesivir.

"Jasno je propisano kada se on koristi. Namijenjen je onima koji su u kritičnoj fazi. Onima kojima je potreban dodatni protok zraka i onima koji su u fazi respiratora. To je definisala i Svjetska zdravstvena organizacija. Znaju to i kliničari i praktičari", ukazao je.

Prema njegovim riječima, može se davati osobama starijim od 12 godina i čija je minimalna tjelesna težina 40 kilograma. Čerkez je napomenuo da se prvobitno preporučivalo da se Remedesivir daje 10 dana uzastopno, ali da se sada preporučuje davanje u toku pet uzastopnih dana, jer se smatra da tretiranje ovim lijekom duže od navedenog broja dana nema značajniji učinak.

Ministarstvo zdravstva FBiH bi trebalo izdvojiti 18 miliona KM za kupovinu 1.100 doza ovog lijeka, a planira ga kupiti i RS.

Kako djeluje?

Remdesivir spada u klasu lijekova poznatih kao "nukleozidni analozi" koji se široko koriste u liječenju karcinoma, virusa i raznih infekcija.

Ovi analozi podsećaju na molekule poznate kao nukleozidi, koji se prirodno javljaju u tijelu i bitni su gradivni blokovi RNA i DNK.

Neki virusi su "prevareni" tako da analoge ugrađuju u svoj genetski materijal, a ne u stvarni objekt. To remeti prirodnu hemiju virusa, uništavajući tako njegovu sposobnost da se replicira i ometa njegovo širenje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Planira se nabavka još jednog lijeka

Drljević je najavio da će Kanton Sarajevo nabaviti i lijek Favipiravir za liječenje zaraženih koronavirusom.

"Na sjednici Kriznog štaba u ponedjeljak (op. a. 12. oktobra) donijeli smo odluku da se baš u sarajevskom kantonu nabavi Favipiravir. To je lijek koji, između ostalog, proizvodi i Turska. Odobren je u Turskoj i praktično ga dobijaju svi pacijenti koji su pozitivni na koronavirus. Ranije se upotrebljavao za liječenje gripe. Pokazalo se da djeluje i na koronavirus. Prva ispitivanja su pokazala da ima pozitivne efekte, ali je još uvijek u eksperimentalnoj fazi. S tim lijekom rade u RS-u i Mostaru. Tako da se pacijent mora potpisati da uzima taj lijek", obrazložio je.

Kako je kazao Drljević za naš portal, Favipiravir se može nabaviti kroz interventni uvoz i Kanton Sarajevo će ga nabaviti. Poručio je da će biti dostupan svim ustanovama koje liječe zaražene koronavirusom.

"Taj lijek je dobar zato što sada imamo sezonu gripe i koronavirusa. On u osnovi jeste protiv gripe, ali ima pozitivna djelovanja na koronavirus", rekao je.