Intrige u palači

Šta je SDP saznao današnjim potezom Lende i ulazimo li u krizu vlasti u Federaciji

Piše: S. Š. U.
Refik Lendo (SDA) demonstrirao sve mogućnosti politike svoje stranke (Foto: I. L./Klix.ba)
Refik Lendo (SDA) demonstrirao sve mogućnosti politike svoje stranke (Foto: I. L./Klix.ba)
Piše: S. Š. U.
16.02.2023. u 19:30

Nakon što jedan od potvrđenih kandidata za poziciju (pot)predsjednika FBiH Refik Lendo večeras nije prisustvovao sastanku sa Lidijom Bradarom (HDZ) i Igorom Stojanovićem (SDP), logično je zapitati se kako će izgledati proces formiranje vlasti u FBiH.

Nakon što je Dom naroda FBiH potvrdio novo rukovodstvo Federacije BiH koje čine HDZ, SDP i SDA, predsjedavajući tog doma Tomislav Martinović kazao je Bradari, Lendi i Stojanoviću kako se (odmah) trebaju sastati i između sebe izabrati ko će biti predsjedndik, a ko potpredsjednici FBiH. No, Lendo se nije pojavio na sastanku.

Predsjednik Kluba Bošnjaka i delegat SDA Muamer Zukić kazao je kako će Lendo sazvati sastanak kao najstariji od tri kandidata, ali u nekom razumnom roku i prema procedurama.

Kako saznajemo, Lendo nema namjeru odlagati održavanje sastanka na neki neodređen period.

Procedure izbora i imenovanja

Čitav saziv nove Vlade Federacije BiH imenuje predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika.

Ono što je važno, jeste da Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ne može sam, bez prethodno održanog sastanka Bradare, Lende i Stojanovića i bilo kakvog pokušaja dogovora, odrediti ko je predsjednik, a ko su potpredsjednici Federacije BiH.

Lendo, prema našim saznanjima, neće koristiti mehanizam blokade na tom nivou procedura, ali SDA od početka priče o formiranju nove Vlade FBiH insistira na tome da učestvuje u vlasti na nivou FBiH kao i da se bez učešća te stranke ne može imenovati nova Vlada Federacije BiH.

Ono što za sada imamo, jeste da postoji imenovano rukovodstvo Federacije BiH jer je šef izvršne vlasti u tom bh. entitetu predsjednik sa svojim potpredsjednicima.

Iz takvog sastava odnosa bi trebalo proizaći da predsjednik i potpredsjednici "iz sebe" proizvode vladu što znači da je SDA već u vlasti u Federaciji izborom i potvrdom Refika Lende.

Kako bi bila imenovana nova federalna Vlada, potrebno je da predsjednik/potpredsjednici donesu odluku koja se samo dostavlja na saglasnost Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Lidija Bradara i Igor Stojanović, odnosno HDZ i SDP su stranke koje čine koaliciju na nivou Federacije BiH, a koje su prethodno postigle dogovor da nova predsjednica FBiH bude Bradara, dok bi novi premijer bio Nermin Nikšić.

Predstavnici SDA danas su tokom press konferencije u Domu naroda Federacije BiH u nekoliko navrata ponovili tezu da bi se SDP trebao odvažiti i imenovati Stojanovića na poziciju predsjednika Federacije BiH ističući da bi takvo nešto podržao i Lendo (SDA).

Intrige u palači

Ono što je sigurno jeste da se u Federaciji BiH ulazi u svojevrsnu krizu vlasti jer će SDA insistirati na učešću u novom sazivu Vlade FBiH i pri tome koristiti sve ustavne i zakonske mogućnosti.

Svjetlo reflektora sada je usmjereno u SDP, a SDA im današnjim ophođenjem pokazuje da želi da se ta stranka otvori za saradnju sa njima kako bi se postigao novi politički dogovor u Federaciji BiH.

Danas je savršen trenutak u vremenu za sve političke aktere u Federaciji BiH da na momenat zastanu i realno procijene svoje opcije.