Koga zavarava Dodik?
99

Šta je pozadina sjednice NSRS-a i "hitnog" zakona o lijekovima Republike Srpske

N. Vasić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske je danas usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, a s obzirom na to da na snagu stupa tek šest mjeseci od objavljivanja u Službenom listu, mnogi se pitaju šta je stvarni razlog donošenja zakona.

Ono što opozicija u Republici Srpskoj najčešće ističe je da SNSD pokušava na ovaj način zataškati aferu "Kiseonik".

O tome piše i narodni poslanik u Skupštini RS-a Nebojša Vukanović koji kaže da vlast na ovaj način pokušava sakriti "brojne zloupotrebe, namještanje tendera i pogubne posljedice po zdravlje stanovništva, nevjerovatan zločin koji čine zbog novca i profita".

Ova afera je već skoro mjesec glavna tema u RS-u, a zbog koje vlast u tom entitetu povlači razne očajničke i populističke poteze poput analize kisika u srbijanskoj laboratoriji. Međutim, nije afera jedini razlog za donošenje ovog zakona.

S obzirom na to da je Milorad Dodik poprilično upao u živo blato s idejom o blokiranju državnih institucija, sada mora pronaći način da to održi do općih izbora sljedeće godine. Svjestan je toga da gubi izbore ukoliko popusti, ali i da će doći do crvene linije ukoliko nastavi sa urušavanjem institucija. Zbog toga je osmislio novi način dezavuisanja do prvog sljedećeg testiranja izborne volje naroda.

Jasno mu je da prijenos nadležnosti sa države BiH na entitet RS ne može realizovati zbog toga planira ovu temu razvući koliko god duže može. Upravo tome u prilog govori član zakona prema kojem danas usvojeni zakon o lijekovima stupa na snagu tek šest mjeseci nakon što prođu sve procedure i zakon bude objavljen u Službenim novinama RS.

Osim što je ovaj zakon SNSD-u koristan u aferi "Kiseonik", on također služi Dodiku da njegovim usvajanjem pokaže u oba entiteta da je tobože ozbiljan u svojim namjerama prijenosa nadležnosti. Međutim, ignoriše važne činjenice koje mu govore da ideja o entitetskoj agenciji za lijekove jednostavno nije moguća ni održiva, baš kao što nije moguće ni formiranje entitetskih oružanih snaga ili obavještajne agencije.

Novi zakon o lijekovima škodi zdravlju građana u RS-u

Kako na svom blogu piše Nebojša Vukanović, stručnjaci iz oblasti zdravstva kažu da će u Republici Srpskoj, ukoliko zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima bude usvojen doći do nestašice određenih lijekova.

Vukanović zatim objavljuje duži tekst za koji kaže da su mu poslali stručnjaci, a u njemu se problematizuje član 2 usvojenog zakona.

"Ovaj zakon odnosi se i na lijekove koji sadrže opojne droge i psihotropne supstance, kao i na sirovine koje služe za njihovu proizvodnju, ako to nije uređeno posebnim zakonom u skladu sa međunarodnim konvencijama koje se odnose na ovu vrstu lijekova", stoji u zakonu, a stručnjaci se zbog ovoga pitaju da li će vlast u RS-u donijeti i zakon o opojnim drogama jer bez njega u entitetu ne bi mogli biti korišteni brojni jaki analgetici poput Morfina.

"Ako ikada stupi na snagu ovaj Prijedlog Zakona o lijekovima Republike Srpske to bi značilo da nijedna bolnica ne bi mogla da vrši operativne zahvate jer neće biti lijeka Fentanila, koji se trenutno uvozi u skladu sa Zakonom o opojnim drogama BiH u kojem stoji da dozvolu za promet lijeka vrši Agencija za lijekove BiH. Također dovelo bi se u pitanje da li bi u RS-u bilo na tržištu jakih analgetika poput Morfina, koji se koristi kod pacijenata oboljelih od karcinoma. Primjena novog zakona bi značila da ne bi bilo ni Heptanona koji se koristi u terapiji ovisnika, niti Bensedina, Leksilijuma, Apaurina i još nekih lijekova za koje dozvolu za uvoz može dati samo Agencija za lijekove BiH, jer se ne mogu slobodno izvoziti iz drugih država, a zbog toga što je promet lijekova koji u sebi sadrže narkotike pod međunarodnom kontrolom", stoji u tekstu Vukanovića.

Pored toga što Dodikove najave, kako je i pokazano na primjeru, nisu moguće sa naučne i tehničke strane, ne podržava ih ni međunarodna zajednica. Tokom prethodnih mjeseci "Dodikovih izleta u zemlju iluzija", oglašavali su se mnogi evropski i američki zvaničnici i ambasade poručujući mu da za njegovo ponašanje postoje sankcije.