Aukcije trezorskih zapisa
1

Šta je pozadina priče o zaduženju Vlade FBiH: Evo šta kaže ministarstvo finansija

S. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine krajem februara je donijela odluke o zaduženjima za oko 430 miliona KM. Većina se odnosi na aukciju trezorskih zapisa. Tim povodom smo zatražili komentar federalnog Ministarstva finansija i ministra Tonija Kraljevića.

Da li se radi o novim zaduženjima, koji je plan i šta je pozadina? Od ukupnog zaduženja većina mora biti vraćena do kraja ove godine, izuzev jednog od 70 miliona, za što je rok dospijeća tri godine. Iz ministarstva ističu da je sve vezano za budžet i Zakon o izvršenju budžeta. Ministar Kraljević za Klix.ba kaže da je entitet Federacija BiH zadužena ispod prosjeka u odnosu na sve vlade u regiji.

"U prva dva mjeseca 2024. godine Federacija BiH je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 794 miliona KM, a istovremeno isplatila milijardu i 96 miliona KM obveza iz prethodne godine što ukazuje da je dosadašnjim odgovornim odnosom prema javnom dugu iz svojih vlastitih izvora i bez zaduženja isplatila preko 300 miliona KM obveza", kaže ministar.

Inače budžet FBiH za 2024. godinu je usvojen u iznosu od 7,4 milijarde KM pa je priča o novim zaduženjima izazvala mnogo pažnje.

"Da bi javnost lakše razumjela određene postupke po pitanju rizničnog poslovanja, navodimo i kako vlada svake godine nakon usvajanja Proračuna Federacije BiH, usvaja odluke o zaduživanju u ukupnom godišnjem iznosu do visine sredstava planiranih Proračunom Federacije BiH za pojedinu godinu. Svi proračunski primici od zaduživanja, uključujući i kratkoročno zaduživanje, tj. ono koje nastaje i koje se otplaćuje u istoj kalendarskoj godini, moraju se planirati u Proračunu. Kao i ranijih godina, tako su i u Proračunu Federacije BiH za 2024. godinu planirani primici od kratkoročnog zaduživanja u ukupnom iznosu od 360 miliona KM. U okviru ovog iznosa planirani su i kratkoročni primici u iznosu od 260 miliona KM koji se također planiraju otplatiti tijekom 2024. godine, ukoliko bi se planirano zaduženje i realiziralo", kaže nam ministar Kraljević.

Dodaje da u 2024. godini na naplatu dospijeva 100 miliona KM trezorskih zapisa emitiranih 2023. godine, a u budžetu Federacije BiH za 2024. godinu planirani su primici od izdavanja trezorskih zapisa u iznosu od 360 miliona KM, a u identičnom iznosu 360 miliona KM su također planirane otplate po osnovu trezorskih zapisa.

"Navedeno znači da će na kraju 2024. godine stanje duga po osnovu trezorskih zapisa ostati nepromijenjeno i da će iznositi 100 miliona KM, koliko je i iznosilo na kraju 2023. godine. Prema tome, odluke o zaduženju putem trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 360 mil KM su bile nužne isključivo kako bi se Federalnom ministarstvu finansija dala ovlaštenja za provedbu planiranih aukcija i ispunili planovi utvrđeni Proračunom Federacije BiH za 2024. godinu. Uzimajući u obzir trenutnu rezervu likvidnosti Proračuna, te projekcije dinamike ostvarenja planiranih prihoda, očekujemo da će aukcije trezorskih zapisa u ukupnom iznosu do 200 miliona KM biti otkazane, kao što je to bio slučaj i prethodne godine", kaže Kraljević.

Ipak, treba istaći da je prošle godine bilo određenih problema uzrokovanih nemogućnošću izmirivanja obaveza po kreditima od strane krajnjih korisnika (JP Autoceste FBiH) i dodatnim izdacima za socijalne kategorije.

Iz Ministarstva finansija kažu kako su ipak vršili redovne isplate svih izdataka bez kašnjenja i uz nekoliko otkazanih aukcija trezorskih zapisa i obveznica.

"Svjesni važnosti izgradnje autoputeva, Vlada Federacije BiH je učinila dodatne napore, reprogramirala obveze JP Autoceste FBiH, te samim tim stvorila preduvjete za novi investicijski ciklus u cestogradnji koja i dalje ostaje visoko na ljestvici prioriteta ovog saziva federalne vlade. Uz fiskalne reforme, sektor prometa će imati maksimalnu podršku kako bi u zadanim rokovima završili izgradnju autoputa te time stvorili uvjete za brži protok robe i bolju prometnu povezanost sa zemljama EU. Također, želimo naglasiti da se sve operacije zaduživanja Federacije BiH provode transparentno, da su sve aukcije vrijednosnih papira Federacije BiH javne, i da na njima mogu sudjelovati sve pravne i fizičke osobe, kako domaće tako i strane. Uz navedeno, pored planova za zaduživanje, javno se objavljuju i rezultati aukcija, kao i kvartalna izvješća o stanju duga Federacije BiH. Na kraju, u godini u kojoj dospijeva rekordna otplata duga u iznosu preko milijardu i 400 miliona KM, samo odgovorno i racionalno upravljanje javnim financijama koje provode Ministarstvo financija FBiH i Vlada FBiH osiguravaju sigurnost isplate socijalnih davanja i financiranje kapitalnih projekata", zaključuje Ministarstvo finansija.