Skretanje pažnje?
94

Šta je pozadina Dodikovih najava o povlačenju RS-a iz državnih institucija: Entitet nema novca

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Skretanje pažnje sa stvarnih i egzistencijalnih problema u entitetu Republika Srpska mogle bi se ocijeniti najave lidera SNSD-a Milorada Dodika da će RS napustiti državne institucije ukoliko s ene formira vlast do 5. septembra.

Dodik ne želi NATO put, odnosno usvajanje i slanje ANP-a, odnosno poštivanje zakona i ranijih odluka države, pa zbog toga nema ni mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. To znači da skoro godinu dana nakon izbora Dodik i SNSD nisu okusili državnu vlast kao izborni pobjednici.

To je dobar razlog za nervozu s obzirom na očekivanja brojnih kadrova koji čekaju "uhljebljenje". Ipak, stanje u RS-u bi više moglo brinuti Dodika i izazivati nervozu koju manfestira kao ljutnju zbog neformiranja Vijeća ministara.

Zaprijetio je Dodik da će, ukoliko ne bude formirana vlast u dogovorenom roku do 5. septembra razmotriti opciju povlačenja RS-a iz rada VSTV-a, SUda BiH, Tužilaštva BiH, SIPA-e OSA-e i UIO i nekih drugih institucija. Ipak, jednostavna matematika kaže da bi takav potez značio i mogući politički krah za Dodika.

Pritisnut je Dodik i opcijom da bi u nekoj matematičkoj koaliciji umjesto SNSD-a vlast na državnom nivou mogao praviti SDS i PDP. Ipak, jednim saopćenjem jučer je Dodik jasno otkrio da je budžet RS-a u problemima. Naime, obznanio je da će Srbija do kraja godine pomoći RS-u s 50 miliona KM kako bi taj entitet održao likvidnost i sposobnost budžeta da izvrši svoje obaveze.

Značajan je to podatak s obzirom da Dodik vrlo često naglašava kako je RS stabilna, likvidna i "bolji dio BiH".

RS je krajem 2018. na hitnoj sjednici usvojila budžet za 2019. i on iznosi 3,256 milijardi KM. Ipak, i to je izgleda nedovoljno za servisiranje svih obaveza. Javni dug RS-a je viši od 5 milijardi KM, a opozicija tvrdi da taj dug s dugovanjem u zdravstvenom sektoru iznosi čak i više od 7 milijardi KM. Dug RS-a je oko 50 posto BDP-a, a dug FBiH je 30 posto BDP, uz činjenicu da je BDP 2:1 u korist FBiH.

Dodik najavljuje da će RS između ostalog napustiti i Upravu za indirektno oporezivanje. A šta bi to u praksi značilo? To bi značilo da se RS odriče značajnog dijela novca kojeg dobija raspodjelom sa jedinstvenog računa na godišnjem niovu. Primjerice, na kraju 2018. UIO je ukupno prikupio 7,6 milijardi KM. Od tog iznosa 700 miliona se dodjeljuje državnim institucijama. Ostaje 6 milijardi i 900 miliona koje se raspoređuju entitetima i Brčko Distriktu. FBiH pripada 64,26 posto od tog novca, RS-u 32,19 posto tog novca i Brčko Distriktu 3,55 posto.