{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Šta je ostalo od ateljea Meme Derviševića?

Piše: D. Brkić/Klix.ba
17.4.2012. u 19:35
72
15
Šta je ostalo od ateljea Meme Derviševića?
72
Prije tri decenije zauvijek nas je napustio Mensur Memo Dervišević, velikan jugoslovenske likovne scene iza kojeg je ostao veliki broj izvanrednih ostvarenja. U povodu godišnjice njegove smrti Međunarodna galerija portreta u Tuzli je postavila izložbu u njegovu čast, a svi zainteresovani će Derviševićeva djela moći pogledati do 10. maja.
Riječ je o izložbi jedanest djela Meme Derviševića, među kojima je i slika “Moj pendžer”. Tuzlanska galerija je 1980. godine uradila retrospektivnu izložbu i katalog, a direktor Dženan Jusufović ističe kako je obaveza Galerije da građanima i mlađim generacijama pokaže čime sve raspolaže u fundusu.

Inače, velikan Mensur Memo Dervišević rođen je 1. januara u Brčkom. Osnovnu školu je završio u Bijeljini, Nižu gimnaziju u Rogatici, Učiteljsku školu u Sarajevu, dok je Akademiju likovnih umjetnosti završio 1954. godine u Beogradu u klasi profesora Mila Milutinovića. Izlagao je u zemlji i inostranstvu, a imao je preko 20 samostalnih izložbi.

Trideset godina nakon smrti velikana njegova porodična kuća je napuštena i razrušena. Memin atelje je uništen, a historijski fakti još uvijek su nalaze u prašini. Prije nekoliko godina načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je izjavio kako je riječ o privatnom vlasništvu, te da se zbog toga ne može ulagati u obnovu i očuvanje objekta. Međutim, ostalo je nepoznato da li je iko ikada stupio u kontakt sa nasljednicima imovine Meme Derviševića kako bi se obnovila njegova kuća i kako bi u tom objektu bila stalna postavka njegovih djela. Kuća Meme Derviševića se nalazi u ulici Kicelj odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na grad na zrnu soli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: