{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta je ostalo od ateljea Meme Derviševića?

17.4.2012. u 19:35
72
15
Šta je ostalo od ateljea Meme Derviševića?
72
Prije tri decenije zauvijek nas je napustio Mensur Memo Dervišević, velikan jugoslovenske likovne scene iza kojeg je ostao veliki broj izvanrednih ostvarenja. U povodu godišnjice njegove smrti Međunarodna galerija portreta u Tuzli je postavila izložbu u njegovu čast, a svi zainteresovani će Derviševićeva djela moći pogledati do 10. maja.
Riječ je o izložbi jedanest djela Meme Derviševića, među kojima je i slika “Moj pendžer”. Tuzlanska galerija je 1980. godine uradila retrospektivnu izložbu i katalog, a direktor Dženan Jusufović ističe kako je obaveza Galerije da građanima i mlađim generacijama pokaže čime sve raspolaže u fundusu.

Inače, velikan Mensur Memo Dervišević rođen je 1. januara u Brčkom. Osnovnu školu je završio u Bijeljini, Nižu gimnaziju u Rogatici, Učiteljsku školu u Sarajevu, dok je Akademiju likovnih umjetnosti završio 1954. godine u Beogradu u klasi profesora Mila Milutinovića. Izlagao je u zemlji i inostranstvu, a imao je preko 20 samostalnih izložbi.

Trideset godina nakon smrti velikana njegova porodična kuća je napuštena i razrušena. Memin atelje je uništen, a historijski fakti još uvijek su nalaze u prašini. Prije nekoliko godina načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović je izjavio kako je riječ o privatnom vlasništvu, te da se zbog toga ne može ulagati u obnovu i očuvanje objekta. Međutim, ostalo je nepoznato da li je iko ikada stupio u kontakt sa nasljednicima imovine Meme Derviševića kako bi se obnovila njegova kuća i kako bi u tom objektu bila stalna postavka njegovih djela. Kuća Meme Derviševića se nalazi u ulici Kicelj odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na grad na zrnu soli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: