|

Šta je najviše poskupjelo i koliko je povećana prosječna plaća

Šta je najviše poskupjelo i koliko je povećana prosječna plaća
3
Piše: M. B.
25.1.2013. u 13:45
34
komentara
3

dijeljenja
Šta je najviše poskupjelo i koliko je povećana prosječna plaća Zdenko Milinović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
BiH i dalje više robe uvozi nego što izvozi. Tako je u prošloj godini ostvaren izvoz u vrijednosti 7,858 miliona maraka, dok je uvezeno robe vrijednosti 15,253 miliona maraka, što je skoro duplo više od izvoza.
Statistički gledano, u robnom prometu sa inozemstvom BiH je ostvarila ukupan ekonomski deficit od 7,395 miliona maraka, što je u odnosu na 2011. godinu više za 1,2 posto.

Najveći deficit ostvaren je i odjelima Nafta i naftni derivati te Cestovna vozila, dok je najveći suficit ostvaren u odijelu Pokućstvo i dijelovi.

Republika Hrvatska je i dalje na prvom mjestu zemalja iz kojih najviše uvozimo, čak 50,4 posto od ukupnog uvoza, a na drugom mjestu je Njemačka sa 12,4 posto. Kada je u pitanju hrana najviše uvozimo žitarice, kafu, kako i čaj, te piće. Iako ga izvozimo, željezo ujedno i uvozimo, pa smo prošle godine potrošili oko 483.974 marke na uvoz ove robe. Na uvezene električne uređaje u protekloj godini potrošili smo 499.610 maraka.

BiH je u zemlje CEFTE i EU najviše izvozila obične metale i proizvode od običnih metala te mineralne tvari, a uvozili smo robu iz domena prerađivačke industrije.

Poskupjeli ulje, cigarete, benzin...

Kao što je već svim građanima poznato, cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju su porasle. U decembru 2012. godine, u odnosu na isti mjesec 2011., cijene su više za 1,8 posto. Najviše su poskupjeli ulje i cigarete, a nakon njih su znatno manje poskupjeli benzin, voda, bezalkoholna pića, pšenično brašno, jaja i meso.

Proizvodne cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu na godišnjem nivou više su za 0,9 posto u 2012. u odnosu na 2011. godinu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Rast neto plaće u novembru 2012. godine

U odnosu na novembar mjesec 2011. godine, u istom mjesecu prošle godine prosječna mjesečna netoplaća po zaposlenoj osobi povećana je za 0,4 posto i iznosila je 832 marke. Najveće povećanje netoplaće zabilježeno je u sektoru poljoprivrede, lova i šumarstva te u društvenim, socijalnim i ličnim djelatnostima.

Broj nezaposlenih osoba i dalje je u porastu. U novembru prošle godine na području BiH bez posla su bile 547.823 osobe, što je u odnosu na oktobar prošle godine povećanje broja nezaposlenih za 0,3 posto. Broj zaposlenih osoba je smanjen za 0,1 posto.

Islanđani najduže ostaju u BiH

Za razliku od drugih sektora, turizam je u prošloj godini zabilježio porast od 9,5 posto u odnosu na 2011. godinu. Broj noćenja je u porastu, a najduže su se zadržavali turisti sa Islanda, iz Irana i Irske. Od zemalja regije turisti iz Hrvatske su najbrojniji.

BiH će biti spremna za popis stanovništva

Kada je u pitanju popis stanovništva, Agencija za statistiku BiH trenutno radi na analizi baze podataka koja je napravljena tokom probnog popisa.

"Analiziramo sve kako bismo izvršili evnetualne popravke i poboljšali logistiku te bili spremni za popis. Popis je odgođen zbog tehničkih problema, iako smo bili optimistični, pripreme smo počeli u drugom mjesecu i uočili da imamo probleme. Trenutno se bavimo i pitanjem ljudi koji žive u objektima u dijelu 50 metara oko entitetske linije. Uglavnom, mislim da ćemo ovaj put biti spremni", rekao je direktor Agencije za statistiku Zdenko Milinović.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...