BiH
21

Šta je Branko Mikulić pisao Samaranchu nakon početka agresije na BiH

Klix.ba
Na današnji dan prije 22 godine Sarajevo je odbranjeno, ali je, istovremeno, to bio početak 44-mjesečne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine tokom koje je stradalo 11.451 osoba, uključujući 1.600 djece.
Novine u Sarajevu objavile su Mikulićevo pismo predsjedniku MOK-a
Novine u Sarajevu objavile su Mikulićevo pismo predsjedniku MOK-a
Želeći prenijeti u svijet strašne vijesti o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, tih dana je bivši predsjednik SR Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva SFR Jugoslavije Branko Mikulić napisao potresno pismo legendarnom predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Juan Antoniju Samaranchu, čovjeku koji je samo osam godina ranije kazao da je Sarajevo organiziralo do tada najbolje Zimske olimpijske igre u historiji.

"Obraćam Vam se povodom spoljne i unutrašnje agresije na domovinu nas Bosanaca i Hercegovaca, međunarodno priznatu, suverenu i nezavisnu državu – Republiku Bosnu i Hercegovinu", pisao je Mikulić Samaranchu, prenijeli su tada bh. mediji.

Agresija je, pisao je Mikulić, stravično brutalna.

"Ubijaju se i ranjavaju nevini ljudi, žene i djeca. Preko 250.000 ljudi, najvećim dijelom starih osoba, žena i djece napustilo je svoje domove i pobjeglo ispred prijetećih opasnosti. Uništavaju se privatna, društvena i državna imovina, spomenici naše prošlosti, kulturna dobra, škole, bolnice, vjerski objekti, privredna preduzeća i infrastruktura. Blokiraju se i izlažu opasnostima čak i ustanove za retardiranu i slijepu djecu... Bosna i Hercegovina i njen glavni grad Sarajevo u potpunoj su u blokadi. Prijete glad i epidemije", naglasio je Mikulić.

Između ostalog, napisao je i da "rješenje za krizu mogu naći samo građani i narodi Bosne i Hercegovine".

"Oni nisu bili, niti su sada u međusobnoj svađi", istakao je Mikulić, poručujući Samaranchu da bi bio "tužan da vidi Sarajevo".

Mikulić je 1938. godine rođen kod Gornjeg Vakufa, a umro je u Sarajevu 1994. godine. Zajedno sa ocem Jurom otišao je u partizane kao dječak. Nakon 1945. godine obavljao je niz istaknutih funkcija u BiH i Jugoslaviji, te bio istaknuti član Saveza komunista Jugoslavije.