BiH
28

Ban Ki-moon: Nemiri u BiH su zabrinjavajući

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog nasilja i uništavanja imovine tokom masovnih protesta u Bosni i Hercegovini.

"Blisko pratim situaciju u BiH", izjavio je Ban za Anadoliju, na ručku koji je održan za članove Udruženja UN-ovih reportera.

"Zabrinut sam zbog onoga što se dešava. BiH je jedno područje, u kojem etnički različiti predstavnici vlasti nisu uspjeli formirati ujedinjenu vladu", nastavio je on.

Masovni protesti su izbili prošle sedmice u više od 30 gradova BiH, a najveći centri protesta bili su glavni grad Sarajevo, te Tuzla, Mostar, Bihać i  Zenica.

Više hiljada građana BiH protestirali su na ulicama, zahtijevajući ostavku vlada.

 UN poziva na suzdržavanje

Ranije je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Martin Nesirky kazao da je Ban Ki moon, iako “UN trenutno nema direktno saopćenje“, propisno obaviješten o situaciji u BiH tokom njegove posjete otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

"Naravno, mi smo upućeni u nemire o kojima sam obavijestio generalnog sekretara Ban Ki-moona, kako bi bio u koraku sa aktuelnostima. Mi bismo poručili svima koji žele protestrati protiv vlade da su slobodni u tome, ali na miran način", rekao je Nesirky.

Ban Ki-moon smatra da je na Balkanu, u posljednjih nekoliko godina, došlo do ohrabrujućeg napretka, uključujući dijalog između Srbije i Kosova koje se odvija uz posredovanje Evropske unije (EU), ali da “još uvijek postoje neriješeni problemi“, koji su zabrinjavajući.

Makedonija i Grčka brinu međunarodnu zajednicu

Osvrnuvši se na aktuelna pitanja u regionu, Ban Ki-moon je spomenuo i spor između Makedonije i Grčke zbog imena, koji traje više od dvadeset godina.

"Ove dvije države brinu međunarodnu zajednicu", rekao je Ban Ki-moon, misleći na BiH i Makedoniju, te izrazio nadu da će “ove situacije biti riješene u miru, kroz dijalog i u duhu pomirenja među različitim stranama“.

Upitan o tome da li će prisustvovati na velikoj stoljetnoj svečanosti obilježavanja 100-godišnjice od početka Prvog svjetskog rata (1914), koja će biti održana u Sarajevu ove godine, Ban Ki-moon je odgovorio kako još uvijek čeka službeni poziv.

“Izgleda da će u junu biti velika gužva. Ali, razmotrit ću“, poručio je on.

Prema najavljenim planovima, obilježavanje 100-godišnjice početka Prvog svjetskog rata počet će sa festivalom “Sarajevo - Srce Evrope“, koji će biti održan od 22. do 28. juna 2014. godine u Sarajevu.