Istraživanje Valicona
22

Šta građani regije misle o sukobu u Gazi: Polovina građana BiH smatra da treba podržati Palestinu

V. K.
Kompanija Valicon provela je regionalno istraživanje u kojem su se ispitala razmišljanja građana u BiH i državama regije u sukobu u Pojasu Gaze.

S obzirom na različita mišljenja naspram izralesko-palestinskog sukoba, kompanija Valicon je provela istraživanje i pokušala saznati u kojoj mjeri su stavovi određenih svjetskih sila i njihov odnos i reakcije, utjecali na ukupnu percepciju građana prema tim zemljama.

Istraživanje je provedeno u novembru 2023. godine, online metodom na reprezentativnim uzorcima u četiri države regije - BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Provedeno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da se bh. građani u regiji najviše interesuju i prate medijska izvještavanja o izraelsko-palestinskom sukobu (74 posto građana navodi da prati vijesti na ovu temu). Iako se navedena tema u medijima prati i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji (procenat onih koji navode da prate je skoro podjednak u navedenim zemljama), ipak, taj procenat je značajno manji u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, istraživanje dodatno pokazuje da kod bh. građana, ali i regije ne vlada pretjerano povjerenje spram medijskih izvještavanja po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Pa tako, četvrtina građana Slovenije (26 posto) i Srbije (22 posto) ne vjeruje informacijama iz medija, dok je taj procent nešto manji u Hrvatskoj (15 posto) i Bosni i Hercegovini (10 posto). S druge strane, tek trećina bh. građana navodi da vjeruje informacijama iz medija, a povjerenje je još manje u zemljama regije - u Hrvatskoj (28 posto) i Sloveniji (27 posto), a najmanje u Srbiji (23 posto).

Ipak, gledano pojedinačno zemlje, evidentno je da je najveći procent populacije koja nema jasno izražen stav kada je u pitanju povjerenje prema medijskim izvještavanjima o sukobu u pojasu Gaze. Ono što je specifično za BiH, u odnosu na ostale zemlje regije, jeste da je izraženo mišljenje da mediji različito izvještavaju o ovoj temi - petina bh građana ili 21 posto smatra da mediji u BiH različito izvještavaju o sukobu u pojasu Gaze.

Polovina bh. građana smatra da BiH treba podržati Palestinu

Kompanija Valicon je dodatno provjerila kakvo, prema mišljenju građana, treba biti zvanično stajalište njihove države spram sukoba u pojasu Gaze. Pa tako, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, 50 posto građana smatra da BiH treba podržati Palestinu u ovom sukobu, te da to treba biti zvanična pozicija Bosne i Hercegovine. S druge strane, trećina ili 30 posto smatra da BiH treba biti neutralna i ne zauzimati ničiju stranu u ovom sukobu.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, građani Hrvatske i Srbije ipak većinski smatraju da zvanična politika njihovih država treba da bude neutralna. Kada je u pitanju Slovenija, 41 posto slovenskih građana smatra da Slovenija treba biti neutralna, dok 19 posto smatra da slovenske vlasti trebaju podržati Palestinu u ovom sukobu.

Percepcija spram SAD-a i Evropske unije

S obzirom da različite zemlje imaju različite reakcije i stajališta prema sukobu u pojasu Gaze, provedeno istraživanje pokazuje određenu promjenu percepcije bh. građana spram pojedinih zemalja ili grupi zemalja.

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, 70 posto bh. građana navodi da sada ima nešto lošije (negativnije) mišljenje prema SAD-a, dok četvrtina ili 27 posto navodi da nije došlo do promjene u percepciji. Drugim riječima, usljed reakcije i odnosa SAD-a prema izraelsko-palestinskom sukobu percepcija većine bh. javnosti prema SAD-a je sada donekle promijenjena.

Slični podaci su dobijeni kada je u pitanju država Izrael, ali i Evropska unija, gdje je kod 60 posto bh. građana došlo do negativne promjene u odnosu prema EU, s obzirom na zvaničnu reakciju i odnos prema sukobu.

S druge strane, gotovo polovina bh. građana (45 posto) navodi da sukob u pojasu Gaze nije promijenio njihovu percepciju prema Rusiji, dok 25 posto sada ima nešto pozitivnije mišljenje o Rusiji. Sukob u pojasu Gaze je i značajno uticao na percepciju prema Palestini, gdje značajan procenat bh. javnosti (43 posto) sada ima pozitivniji spram prema Palestini.

Izvor: Istraživanje javnog mnijenja, online reprezentativna anketa na uzorku n=511 (Bosna i Hercegovina), n=526 (Slovenija), n=528 (Hrvatska), n=515 (Srbija), 18-65, u periodu 17.-20. novembra, 2023, Valicon.