|

Šta građani Istočnog Sarajeva misle o krstu na Zlatištu: Ovo je skrnavljenje i sramota!

Šta građani Istočnog Sarajeva misle o krstu na Zlatištu: Ovo je skrnavljenje i sramota!
270
Klix.ba
21.9.2014. u 20:43
515
komentara
270

dijeljenja
U noći sa subote na nedjelju, na Zlatištu iznad Sarajeva podignut je krst, spomen obilježja "u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba", kako je naveo predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić. Sa njim se ne slažu građani Istočnog Sarajeva.
Dukić je u izjavi za BN Televiziju pojasnio kako se radi o projektu koji Savez logoraša planira već četiri godine, te kako je ovo bilo samo jedno malo spomen obilježje.

Na postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva danas su reagovale brojne vladine i nevladine organizacije, osudivši ga i nazvavši, između ostalog "političkim simbolom provokacije i netrpeljivosti", "početkom kampanje fašističkih partija", "nastavkom huškačke retorike Milorada Dodika i njegovih sljedbenika".

Šta na sve to kažu građani Istočnog Sarajeva?

"Ubijeni sarajevski Srbi zaslužuju dostojanstveno obilježje, ali ovo što je noćas napravljeno je ponižavajuće za sve nas", smatraju borci.

Oni su dodali kako se postavljanje krsta trebalo uraditi na "dostojanstven način", a ne po noći, "mimo naroda, boračkih organizacija i pravoslavne crkve."

"Sramota je da neko zarad ličnih poena i političkih interesa pred same izbore stavi dvije bandere i da kaže da se to zove krst. To se zove skrnavljenje i to nisu zaslužili Srbi koji su pobijeni u Sarajevu. Mene kao stanovnika srpskog Sarajeva je sramota. Nek' razmisli dobro narod srpskog Sarajeva ko je ovo postavio", kazao je jedan od njih.

I ostali ispitani građani Istočnog Sarajeva dijele slično mišljenje, pa kažu kako je "ovo sramota", da "borci zaslužuju bolji krst" i da "ko ga je pravio, nije ga pravio radi boraca, nego svoje promocije".
Prijavi grešku


Komentari (515)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...