Gdje vode dokazi
259

Šta dosadašnji dokazi o respiratorima otkrivaju i je li vrijeme da i Vlada FBiH sebi "nabavi" advokata

S. H.
Zgrada Vlade FBiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Zgrada Vlade FBiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Dosadašnji dokazi o spornoj nabavci respiratora za potrebe Federacije BiH, koje su mediji prezentirali javnosti upućuju da bi lanac odgovornosti mogao biti duži od dvojice najisturenijih aktera cijele priče, dobavljača Fikreta Hodžića ("Srebrena malina") i kupca Fahrudina Solaka (Federalna uprava civilne zaštite - FUCZ).
Formalno kupac respiratora jeste Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), ali je stvarni naručilac i institucija koja je odobrila kupovinu i dala novac Vlada FBiH. Stoga dokazi koji su do sada objelodanjeni, ali i izjave za medije advokata Kadrije Kolića koji zastupa Solaka te Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline" upućuju da se značajan dio odgovornosti može tražiti u Vladi FBiH.

Zvanično još niko nije osumnjičen u cijeloj priči, istraga traje, a zbog specifičnosti situacije i vjerovatno očitosti dokaza mediji su, kao nikada do sada zainteresirani za cijeli slučaj. Ako dođe do sudskog procesa advokat Kolić procjenjuje da bi slučaj mogao potrajati i do dvije godine. U ekskluzivnom izvještaju Suda BiH koji je Klix.ba objavio, kojim se odobrava zahtjev Tužilaštva BiH za blokadom računa "Srebrenoj malini" striktno je navedeno da se poziva na hitnost u postupanju u ovom predmetu, ali i moguće inkriminacije.

Vladu FBiH u samom početku nakon otkrivanja slučaja niko nije direktno povezivao i tražio odgovornost, već je sve bilo usmjereno na FUCZ, odnosno Solaka i dobavljača "Srebrenu malinu", odnosno vlasnika Hodžića. Ipak prošlonedjeljni susret na Ilidži ispred kancelarije advokata Kadrije Kolića, šefa kabineta premijera FBiH Hasana Ganibegovića, Fikreta Hodžića i spomenutog Kolića otkrio je jedan novi ugao cijele priče. Kolić je kazao da se susret dogodio jer je on u sklopu svojih istražnih radnji trebao samo potvrde određenih navoda i ništa više. A da li je to sve ili je pozadina priče mnogo dublja trebala bi otkriti istraga.

U međuvremenu su istražioci Tužilaštva BiH saslušali Ganibegovića, ali i sekretarku Vlade FBiH Editu Kalajdžić, oduzeti su im telefoni, ali i snimci nadzornih kamera u Vladi FBiH. Treba istaći da prvoistureni akteri priče Solak i Hodžić uopće nisu saslušani.

Kakva je uloga Vlade FBiH ili pojedinaca iz Vlade

U rješenju Suda koje je Klix.ba objavio navedeno je da je ponuda "Srebrene maline" prvo došla u kabinet premijera Vlade FBiH te da je ta ponuda proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo FBiH. Sam Hodžić je potvrdio da je ponudu sa vrstama respiratora, odnosno specifikacijom, ali i druge opreme koju može uvesti poslao Vladi FBiH te da je prihvaćeno da "Srebrena malina" za potrebe FBiH uveze respiratore. Advokat Kolić je potvrdio da je ta ponuda iz Kabineta premijera proslijeđena u Zavod za javno zdravstvo.

Ako pođemo od pretpostavke da je Hodžić Vladi FBiH poslao ponudu sa specifikacijom koje respiratore može nabaviti, Vlada FBiH to odobrila kao i Zavod za javno zdravstvo, postavlja se pitanje zašto se krenulo u kupovinu opreme za koju je vještačenje Tužilaštva utvrdilo da ne ispunjava ni minimum kriterija za korištenje na jedinicama intenzivne njege. Je li iko u Vladi i Zavodu pročitao specifikaciju prije narudžbe? Jesu pročitali, ali su žurili pa su se vodili onom narodnom “daj šta daš”? Je li taj posao morao biti obavljen po bilo koju cijenu bez obzira na vrstu respiratora? Ko će objasniti dva različita tipa respiratora koji se navode u ugovorima.

U ugovoru koji je Klix.ba također ekskluzivno objavio, a koji je potpisan 3. aprila između Srebrene maline i FUCZ-a navodi se kupovina HC VE003 respiratora, dok se u aneksu ugovora Srebrene maline, crnogorske firme BTL Montenegro i kineskog prodavca navodi druga vrsta respiratora ACM812A.

U Zavodu za javno zdravstvo “šute kao zaliveni”, negirajući da su bilo kako umiješani u kupovinu respiratora. Samo su istakli da su na upit o potrebama FBiH kazali da je entitetu Federacija potrebno oko 300 tih uređaja.

Zašto je i kako premijer Novalić na dočeku 80 respiratora iz Kine toliko znao o njihovim specifikacijama hvaleći se o mogućnostima koje pružaju? Na osnovu čega je to temeljio?

Advokat Kolić već prebacuje odgovornost na Zavod za javno zdravstvo kada je u pitanju specifikacija i narudžba, a da li je vrijeme da i Vlada FBiH nabavi advokata otkrit će istraga, nadamo se što prije. Naravno, treba istaći da je ovo samo jedan segment cijele priče, s obzirom da će FUCZ morati objasniti kako je tretirao druge ponude za kupovinu respiratora? Da li je prekršen Zakon o javnim nabavkama? Kašnjenje u isporuci te u kakvoj su korelaciji ugovor potpisan između FUCZ-a i "Srebrene maline" 3. aprila te anex ugovora koji "Srebrena malina" potpisuje sa crnogorskom firmom BTL Montenegro i kineskim prodavcem 14. aprila? Da li se tu krije istina o tipu respiratora koji su uvezeni ili ne, pitanja su na koje javnost čeka odgovore.