Rogovi u vreći
348

Šta čeka probosanski blok dok politički Zagreb i Beograd dogovaraju Izborni zakon

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dogovor o promjenama Izbornog zakona kao da ulazi u posljednju rundu jer sigurno nije slučajno da se isti dan organizuju takva dva sastanka na "visokom nivou" kao danas u Zagrebu i Beogradu. Dok u susjedstvu traje prava politička ofanziva pravo pitanje je šta čeka probosanski politički blok.
Prvo je jutros predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u Beogradu se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić je putem Instagrama poručio da je sretan što je ugostio Čovića te ga je oslovio kao "predstavnika hrvatskog naroda u BiH" i dodao da su razgovarali o svim važnim regionalnim pitanjima.

Čović je rekao da je s Vučićem razgovarao o napretku Zapadnog Balkana i potrebi za dijalogom.

"Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornog zakona/ograničene promjene ne mogu ugroziti temelje BiH. Konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštovati, a diskriminacija mora biti eliminirana", rekao je.

U Zagrebu je bio isti sastanak samo s drugačijim "glumcima". Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović primio je lidera SNSD-a Milorada Dodika, a Izborni zakon opet je bio u centru pažnje.

Iz Milanovićevog ureda saopćeno je kako je sastanak s Dodikom nastavak je aktivnosti predsjednika Republike u cilju stabilnosti i funkcioniranja Bosne i Hercegovine, te ostvarenja legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Foto: Ured predsjednika RH
Foto: Ured predsjednika RH

Sve ovo vrijeme probosanski politički blok šuti, a što je još poraznije kao da nema ni strategiju zajedničkog nastupa u jednom ovakvom krucijalnom pitanju. Problem je što stranke i politički subjekti koji se obično ubrajaju u ovu neformalnu političku grupaciju rijetko zajedno sarađuju, a više podsjećaju na rogove u vreći.

Promjena Izbornog zakona sigurno će se dalekosežno odraziti na izgled i budućnost Bosne i Hercegovine, a dok se susjedi dogovaraju, usklađuju i lobiraju kod međunarodne zajednice, reakcija kolokvijalno nazvanog probosanskog bloka još se čeka.

S obzirom na veliki ulog koji sa sobom nose izmjene Izbornog zakona ovo i nije vrijeme kada stranke koje za sebe kažu da su državotvorne soliraju i računaju na sitne interese. Svaka od stranaka probosanskog političkog bloka nosi jednaku odgovornost prema građanima u procesu pozicioniranja za konačne pregovore o izmjenama Izbornog zakona.