BiH
19

Šta će u praksi značiti Izmjene zakona o Javnom servisu RTV FBiH?

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na 17. sjednici Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana jučer odlučeno je da se ide u Izmjene Zakona o Javnom RTV servisu FBiH. Prijedlog izmjena Zakona bit će upućen Parlamentu FBiH po hitnom postupku, bez prethodne javne rasprave.

S obzirom da Parlament FBiH, koji nosi osnivačka prava još uvijek nije imenovao Upravni odbor RTV FBiH, krenulo se u izmjene zakona. Upravni odbor Javnog servisa RTV FBiH do sada je imenovan tako što je svake godine biran po jedan član Upravnog odbora, kako bi se spriječila kontrola Javnog servisa.

Međutim, kako je za Klix.ba potvrdio Dževad Adžem, poslanik Demokratske fronte u Parlamentu FBiH i član Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u Izmjenama Zakona sporan član 65, što znači da će vladajuća koalicija po vlastitoj želji imenovati Upravni odbor i generalnog direktora televizije.

"Nisam podržao predložene Izmjene zakona na ovakav način, jer je riječ o važnom zakonu, koji bi trebao da ide u regularnu, a ne hitnu proceduru. Za ovakav zakon potrebna je javna rasprava. Političko uplitanje u Javni servis RTV FBiH u mnogome bi moglo uticati na objektivnost informisanja kao i na sam izborni proces i opredjeljenje građana na izborima a samim tim i na sudbinu zemlje uopšte", istakao je Adžem.

On je zatražio da se u zapisniku konstatuje da ovako važan Zakon o Javnom servisu ne treba do Parlamenta doći u formi hitnog ili skraćenog postupka, prvenstveno kako bi se otklonile sumnje u namjeru vladajuće koalicione većine da po svaku cijenu želi Javni servis potčiniti politici.

Hitnost postupka članovi Komisije za izbor i imenovanje iz reda poslanika koji čine koalicionu većinu opravdavaju navodnim nesagledivim štetama i štetnim posljedicama koje mogu nastupiti nedonošenjem Izmjena i dopuna Zakona o Javnom servisu RTV FBiH.

Imenovanje Upravnog odbora neophodno je kako bi se formiralo Programsko vijeće RTV FBiH. Naime, nakon objavljivanja javnog konkursa, Upravni odbor bi predložio 11 kandidata za članove Programskog vijeća, koje bi imenovao Parlament FBiH.

Na kraju je Komisija većinom glasova ZA i dva PROTIV usvojila zaključak kojim se ulazi u proceduru izmjena Zakona o Javnom servisu.