Studenti nezadovoljni
291

Šta će se desiti sa studentskom poliklinikom u Sarajevu? Predloženo da se ide ka gašenju

F. H.
Ova klinika nalazi se ispod KCUS-a (Foto: Klix.ba)
Ova klinika nalazi se ispod KCUS-a (Foto: Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je 24. marta 2022. godine usvojila zaključak kojim se predviđa i restruktuiranje Javne ustanove Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu.

U usvojenom prijedlogu odluke o kojoj je Skupština Kantona Sarajevo trebala raspravljati na sjednici planiranoj da se održi 19. aprila ove godine.

Prema prijedlogu koji je trebao da ide na glasanje u Skupštinu stoji da ne postoji potreba za postojanjem posebne ustanove koja bi se bavila liječenjem studentske populacije. Također, u prijedlogu stoji da bi studenti zdravstvenu zaštitu ostvarivali kao i ostali osiguranici u Kantonu Sarajevo, dakle u domovima zdravlja.

Previđeno je da zgradu u kojoj se trenutno nalazi Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu preuzme Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Radnici koji rade na primarnom nivou zdravstvene zaštite bi bili pripojeni Domu zdravlja Kantona Sarajevo, dok bi oni koji obavljaju specijalističko-konsultivne djelatnosti prešli na druge ustanove odgovarajućeg nivoa.

Ipak, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je za Klix.ba rekao kako će ovaj materijal ići na dodatnu doradu te da se o njemu neće raspravljati kako je predviđeno 19. aprila.

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Univerziteta u Sarajevu, Belmin Filan je rekao kako bi upravo studenti koji dolaze iz drugih kantona najviše bili pogođeni ovom odlukom.

Filan kaže kako prema njegovim saznanjima studenti ni udruženja studenata nisu konsultovani u vezi sa ovim prijedlogom, ali da za Udruženje studenata studentskog centra može definitvno reći da nije obavješteno.

"Dosta studenata koristi to, nikome se ne čeka u redu po ambulantama i domovima zdravlja, ako se to prebaci na domove zdravlja to će biti katastrofa", rekao je Filan.

Na kraju Filan je poručio da su studenti nezadovoljni odlukom u ovom obliku i da će u slučaju da se nastavi sa njome organizovati sastanak na kojem će se predložiti održavanje protesta.