BiH
33

Šta će podrazumijevati racionalizacija budžeta srednjih škola u KS?

Piše: S. H.
Reforme obrazovanja u Kantonu Sarajevo (KS) neće zaobići ni srednje škole, a Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih već je poduzelo određene korake u cilju racionalizacije budžeta srednjih škola.

U utorak je održan sastanak ministra obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazovića sa članovima Zajednice direktora srednjih škola. Na sjednici se najviše razgovaralo o mjerama racionalizacije budžeta srednjih škola, što je neminovno s obzirom da je isti proces prisutan i u osnovnom obrazovanju.

Ipak, nameće se pitanje na koji način će se racionalizacija provoditi u srednjim školama. Predsjednik Zajednice direktora srednjih škola Omer Pajević istakao je optimizam u cilju što kvalitetnije reforme.

"Racionalizacija u srednjim školama će se prije svega odnositi na smanjenje nenastavnog osoblja, uvođenjem tehnologije u srednje škole poput videonadzora, protuprovalne i protupožarne zaštite, što ni u kojem slučaju ne znači da bi zaposlenik ostao bez radnih zadataka, već bi u skladu sa Zakonom o organizaciji organa uprave u FBIH i Pravilnikom sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima radnik bio raspoređen na odgovarajuća radna mjesta", istakao je Pajević u razgovoru za Klix.ba.

Racionalizacija bi mogla podrazumijevati i smanjenje broja javnih ustanova i to na način da se dvije ili više škola "pod jednim krovom" spoje u jednu, ili spajanjem dvije škole različitih obrazovnih oblasti.

Pajević naglašava da se racionalizacija nikako neće odraziti na kvalitet nastavnog procesa u srednjim školama.

Ministar Kazazović je na spomenutoj sjednici rekao kako se ove reforme rade između ostalog i zbog toga da se kroz zakonsku regulativu vrate ovlasti i uloga direktorima škola kako bi mogli odlučivati za ono što su do sada bili samo odgovorni, a radi poboljšanja efikasnosti rada obrazovnih ustanova.

Treba naglasiti da direktori u skladu sa važećim zakonom imaju dovoljno ovlasti za uspješan rad.

"Direktori i po odredbama trenutno važećeg Zakona o srednjem obrazovanju imaju dovoljno ovlasti da svoj posao mogu raditi odgovorno, profesionalno i produktivno", pojašnjava Pajević.