Ostalo oko 500.000 KM
60

Šta će biti s viškom novca od subvencija za mlade u Sarajevu: Ministar ističe da je priča završena

A. L.
Mladi u Kantonu Sarajevo dobili su po 4.800 KM od Vlade za subvenciju rješavanja stambenog pitanja. Njih oko 100 otpalo je sa spiska jer do 24. januara nisu priložili dodatnu dokumentaciju pa je zbog toga ostalo viška oko 500.000 KM. Provjerili smo da li taj novac sada može biti isplaćen onima koji su već dobili iznos od 4.800 KM.

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kazali su nam da su budžetska 2023. godina i obaveze plaćanja za sve namjene završeni sa 31. januarom ove godine i da se tu "sva priča završava".

"Za ovu namjenu su sredstva Vlade Kantona Sarajevo locirana sa više pozicija, kako bi se isplatile subvencije a na osnovu Odluke Vlade. Dakle, javnost je upoznata sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo koja je podrazumijevala definisan i konkretan iznos za pojedinačnu isplatu po jednom aplikantu. Ministarstvu je samo povjerena uloga implementacije cijele obaveze", kazali su nam iz Ministarstva.

Kako dodaju, "ovdje niko nije zakinut", a nečija sredstva ne mogu otići u džepove nekoga drugog ili za nešto drugo.

"Vlada Kantona Sarajevo je jasno definisala pravila i uslove vezane uz subvencioniranje kupovine stana za osobe do 38 godina u 2023. godini. Kao što je javnost odranije upoznata sa cijelim procesom koji je maksimalno transparentan, jasno je u pozivu navedeno 'u skladu sa raspoloživim sredstvima' za tu namjenu", kazali su.

Nadovezujući se na priču da je budžetska 2023. godina završena s 31. januarom, kazali su da to podrazumijeva da za druga ili naknadna plaćanja, preraspodjele ili nešto slično, "ne postoji zakonska osnova niti obaveza ove Vlade Kantona Sarajevo."

"Nalazimo se u 2024. godini i mi smo u procesu analiziranja smjernica za ovogodišnji javni poziv, da bude što bolji, da su kriteriji uistinu poticanje mladih ljudi, da su znatno socijalno osjetljiviji", navodi se.

Izrazili su žaljenje zbog prisutnosti velike količine nerazumijevanja nadležnosti i procedura koje se generiraju u javnosti a kada je u pitanju određena aktivnost Vlade Kantona Sarajevo.

Na kraju su zahvalili predstavnicima medija koji izražavaju zainteresiranost za ovu temu "po ko zna koji put."

"Ovo je dokaz da su životne teme ipak došle na dnevni red", zaključili su.

Podsjetimo, mladi u KS još uvijek ne odustaju od pokušaja da dobiju više novca jer im je javnim pozivom obećano i do 12.000 KM. Kako su kazali u posljednjem saopćenju u kojem su tražili od Skupštine KS da im se obrate, iznos od 4.800 KM smatraju samo prvom ratom. Oni su već održali niz protesta protiv Vlade zbog ove situacije, ali za sada nisu uspjeli u svojim namjerama.