{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta bh. građani traže o političarima na Googleu: Visina, bogatstvo, fotke s ljetovanja, provale...

6.7.2018. u 15:40
27
180
Šta bh. građani traže o političarima na Googleu: Visina, bogatstvo, fotke s ljetovanja, provale...
27
Visina, nacionalnost, porodica, počasni doktorat, fotografije s ljetovanja i smiješne izjave samo su neke od informacija koje Bosanci i Hercegovci traže na Googleu o domaćim političarima.
Pored imena člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića korisnici interneta najčešće kucaju ključne riječi poput "visina", "djeca", "kuća" i "instagram".

Očekivano, Bosanci i Hercegovci su uz predsjednika SDA pretraživali i suprugu Bakira Izetbegovića i direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiju Izetbegović.

Jedna od ključnih riječi pored imena Bakira Izetbegovića je i "igrica", a riječ je o igrici "El Bake" koja se 8. aprila ove godine pojavila na Googleovom Play Storeu i u kojoj Izetbegović sakuplja novac po gradovima BiH.

Visina člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića nije naročito zanimala građane BiH za razliku od počasnog doktorata koji mu je dodijeljen u Zagrebu.

Senat Sveučilišta u Zagrebu je na sjednici održanoj u maju dodijelio počasni doktorat Čoviću, a izglasavanje doktorata nije prošlo glatko s obzirom na to da se jedan dio profesora sa Sveučilišta u Zagrebu protivio ovoj dodjeli.

Bosance i Hercegovce zanimale su i informacije o imovini, kući, djeci i twitter nalogu predsjednika HDZ-a BiH. Zanimljivo je da su često tražene poveznice koje se odnose na prijeratni upisni list Dragana Čovića na Mašinskom fakultetu u Mostaru, a na kojem se izjasnio kao Jugoslaven i potpisao ćirilicom.

Korisnike interneta u BiH, isto kao i slučaju Bakira Izetbegovića, zanimala je visina predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Tražene su i ključne riječ "imovinski karton", "porijeklo", "Hrvat", "obrazovanje" i "djeca". Uz ime i prezime predsjednika RS-a pretraživano je i ime njegovog sina Igora Dodika. Predsjednik manjeg bh. entiteta 2015. godine na svadbu sina Igora potrošio je blizu 200.000 KM. Igor Dodik u BiH je poznat i kao generalni menadžer KK Igokea.

Što se tiče drugih političara, građani BiH često su pretraživali "provale" entitetskih premijera Željke Cvijanović i Fadila Novalića. Cvijanović je posljednjih godina imala nekoliko gafova poput onog da je SNSD produžio životni vijek građana u RS-u ili pak tematiziranja pojma slobode.

"Potpuna sloboda postoji samo u prirodi. Rijeka teče tamo, brdo je ovdje, planina je ovdje, trava izrasla ovdje, ovdje se dešava… Samo je to potpuna sloboda", izjavila je Cvijanović.

Mediji su se našalili s predsjednicom Vlade RS-a upoređujući njena promišljanja o slobodi s promišljanjima svjetskih filozofa poput Jean-Jacquesa Roussea koji je napisao: "Sloboda čovjeka nije u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi".

Bosancima i Hercegovcima bili su zanimljivi i gafovi Fadila Novalića poput onog o borbi protiv "antifašizma" i porijeklu riječi "partizan". Uz Novalićevo ime pretraživano je i ime njegove kćerke Ade Novalić.

U aktuelnom mandatu izvršne vlasti na državnom nivou javnost je svjedočila čestim prepucavanjima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i SNSD-ovog navodnog eksperta za terorizam Dževada Galijaševića.

To je vjerovatno bio razlog zbog kojeg su bh. građani na Googleu pretraživali Mektićeve izjave o Galijaševiću, a kojeg je često znao nazvati "narikačom" i "kvaziekspertom". Pored Galijaševića, javnost su zanimale i informacije o nacionalnosti Dragana Mektića, njegove izjave o orgijanju na jahti u Portorožu i migrantima.

U Google pretraživač pored imena Željka Komšića kucano je "ma hajte molim vas", pored imena Denis Bećirović "musliman", a pored imena Fahrudina Radončića "djeca".

Javnost je pretraživala i fotografije zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH i jedna od istaknutijih je fotografija članice SNSD-a Dušanke Majkić iz 2016. godine kada je u kupaćem kostimu fotografisana kako uživa odmarajući se na plaži Hotela Meteor u Makarskoj.

Šta bh. građani traže na Googleu o Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Mladenu Ivaniću, Fadilu Novaliću, Draganu Mektiću, Željku Komšiću, Lidiji Bradari, Šefiku Džaferoviću, Denisu Bećiroviću, Nerminu Nikšiću, Dušanki Majkić i Fahrudinu Radončiću pogledajte u fotogaleriji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: