BiH
42

SSST nagradio najbolje sarajevske gimnazijalce sa po 300 KM

Klix.ba
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Na svečanoj ceremoniji održanoj u zgradi Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), rektor Univerziteta SSST dr. Ejup Ganić uručio je nagrade i priznanja učenicima sarajevskih gimnazija koji su ostvarili najbolje rezultate na zasebnim takmičenjima iz matematike i engleskog/njemačkog jezika.

Takmičenja su osmislili i organizovali SSST-ovi profesori Fakulteta kompjuterskih nauka, Fakulteta informacionih sistema i Fakulteta stranih jezika u saradnji sa profesorima sarajevskih gimnazija. Prvonagrađeni gimnazijalci, njih 14, primili su certifikat i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM. Ostali takmičari, koji su zadovoljili visoke kriterije i standarde takmičenja, primili su certifikat koji će im vrijediti kao prijemni ispit iz matematike, odnosno engleskog/njemačkog jezika, ako odluče da studiraju na Univerzitetu SSST. Ukupno je dodijeljeno 108 certifikata za takmičare iz matematike, engleskog i njemačkog jezika. Ceremoniji su prisustvovali i roditelji takmičara, kao i direktori i predstavnici gimnazija.

"Takmičenja su plod uspješne saradnje između gimnazija i Univerziteta SSST. Srednjoškolci su veoma važna karika u društvu, i jer bez dobrih srednjoškolaca nema ni dobrih studenata, a sutra ni dobrih stručnjaka, a samim tim ni svijetle budućnosti", istakao je rektor Ganić. “Želimo da podržimo učenike koji su jako dobri jer su uložili puno truda u svoje obrazovanje i da im poručimo da njihov rad nije uzaludan. Želimo da im ovo bude motiv za daljnji rad i učenje. U ovim učenicima smo prepoznali kvalitet. Njihovi uspjesi simbolizuju mogućnost BiH. Naša djeca su odgovor Evropi da je ova zemlja od Kulina bana i da je uvijek proizvodila vrhunske sportiste, nobelovce, naučnike. Ovi učenici bit će vodeći naučnici, profesori, umjetnici. Želja nam je da oni vide da nije sve tako crno i da se kvalitet vrijednuje“, dodao je rektor Ganić.

Pobjednici takmičenja iz engleskog jezika: Lejla Sulejmanoglu (Prva bošnjačka gimnazija), Emir Porović (Prva gimnazija), Farah Hasanbegović (Druga gimnazija), Uroš Kovačević (Treća gimnazija), Amina Stambolić (Četvrta gimnazija), Erdal Deljo (Gimnazija Obala) i Senka Čaušević (Gimnazija Dobrinja).

Pobjednici takmičenja iz matematike: Tarik Zulfikarpašić (Prva bošnjačka gimnazija), Naida Solak (Prva gimnazija), Dina Sarajlić (Druga gimnazija), Ensar Hasanbegović (Treća gimnazija), Merima Hadžiabdić (Četvrta gimnazija) i Haris Imamović (Gimnazija Dobrinja)

Pobjednica prvog SSST-ovog takmičenja iz njemačkog jezika organizovanog u Trećoj gimnaziji je Aida Bahtijarević.