{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SSSBiH: Radnici GRAS-a trebaju odgovarati ako su kršili zakone

F
11.4.2013. u 14:20
0
10
SSSBiH: Radnici GRAS-a trebaju odgovarati ako su kršili zakone
0
SSSBiH: Radnici GRAS-a trebaju odgovarati ako su kršili zakone
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) smatra da radnici i radnice GRAS-a, ali i drugih kompanija, trebaju odgovarati ukoliko su kršili neke zakonske odredbe, ali tek nakon što za kršenje zakona i zakonskih odredbi odgovaraju oni koji su svojim neradom ili pogrešnim radom radnike doveli do ruba egzistencije.
Problem GRAS-a, navode iz SSSBiH, nastao je davno, imenovanjem podobnih i najlojalnijih kadrova, koji su umjesto da upravljaju kompanijom, punili svoje i stranačke džepove.

Jedan ili hiljadu radnika GRAS-a, kako se dodaje, kojima plaće i naknade temeljene na zakonima i kolektivnom ugovoru nisu isplaćivane ili su dijelom isplaćivane prethodnih nekoliko godina, nisu i ne mogu biti krivi za bijes i ljutnju koja se nakupila u njima.

Činjenica je, ističu iz SSSBiH, da im se godinama ono zbog čega dolaze na posao, dakle plaća, isplaćuje na način koji je suprotan odredbama zakona.

No, razlika između radnika GRAS-a i radnika u nekoj fabrici, kako se navodi u saopćenju Sindikata, je samo u tome što, kada ovi prvi odluče da ne rade, jer nisu ispoštovane obaveze prema njima, to osjete građani, posjetioci, privrednici u gradu Sarajevu, dok u isto vrijeme obustava rada od radnika, koji se broje hiljadama, u nekoj od fabrika, ne probudi ni izbliza toliko interesovanje ni medija, a ni javnosti.

-Šta se desilo sa „Krivajom“, jablaničkim “Granitom”, zeničkom Željezarom, Feroelektrom... Gdje su i kako danas žive radnici „Zore“, „Agrokomerca”, živiničkog “Konjuha”... - pitaju iz Sindikata BiH.

Iza svake od ovih tačaka, kako dodaju, stoje imena stotina firmi.

-Ko je u zatvoru, ko je procesuiran, ko je ostao bez nelegalno stečene imovine? Naravno da je lakše to shvaćati kao normalno i prihvatljivo, a upravo se to nama dešava. Normalno je postaviti stranačkog poslušnika da isisava kapital, namješta tendere, zapošljava i time ruši sve pred sobom - ističu iz Sindikata.

To što smo se navikli i to što je većini nas postalo prihvatljivim, pa ako nas neko pita odgovaramo slijeganjem ramena, kako se dodaje u saopćenju, ne znači i ne smije značiti da će se račun za takvo poslovanje na kraju ispostavljati radnicima.

-Možda i hoće, ali na samom kraju, nakon što račun bude ispostavljen onome ko je prvi prekršio zakon isplaćujući plaću na način suprotan zakonu ili je nikako ne isplaćujući. Zakon za sve mora biti isti - napominju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: