BiH
161

Srpski Zavetnici provocirali Sarajevo i EU na Latinskoj ćupriji

Klix.ba
Autori provokative fotografije na Latinskoj ćupriji u Sarajevu, a na kojoj je razvijena srbijanska zastava i transparent podrške Gavripu Principu su pripadnici radikalne organizacije "Srpski sabor Zavetnici". Prema tvrdnjama sa internet strance ove organizacije incident se dogodio prije početak zvanične ceremonije.

"Okupljeni građani kao i predstavnici EU koji su se tu nalazili sa nevjericom su posmatrali cijeli događaj. Ceremonija pod nazivom 'Dan mira', zakazana u Sarajevu za Vidovdan, imala je za cilj da okrivi Srbe za izbijanje Prvog svjetskog rata. U Beogradu je proteklih dana održana slična manifestacija pod nazivom 'Dani Sarajeva' čiji je cilj bio da se ličnost Gavrila Principa demonizuje i da se on okarakteriše kao terorista a ne kao ono što jeste – jedan od najvećih heroja dvadesetog vijeka", navode iz ove nacionalističke organizacije.

Prema njihovom saopćenju "za Zavetnike Gavrilo Princip predstavlja simbol srpske borbe za slobodu".

"Budući da se naša Vlada distancira od Gavrila Principa i prihvata krivicu za rat u kome su Srbi najviše stradali i zbog kog su doživjeli trajni biološki invaliditet, željeli smo da ovim simboličnim gestom odamo priznanje velikom heroju i pokažemo i dokažemo da je naš stav o Principu zapravo stav većine Srba sa obje strane Drine. Delegacija Zavetnika je u povratku iz Sarajeva posjetila Istočno Sarajevo, Pale i Višegrad", navedeno je.

Sudeći prema internet stranici ove organizacije "Srpski sabor Zavetnici" je formiran 15. februara 2012. godine "kao sabor neformalnih rodoljubivih udruženja i pojedinaca koji su se okupljali na barikadama na Kosovu i Metohiji i pružali podršku srpskom narodu da odbrani svoja ognjišta".