BiH
144

Grupa građana sa maskama Gavrila Principa protestovala u blizini Vijećnice

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Neformalna grupa građana okupila se danas u blizini Vijećnice povodom 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, oni su držali transparente na kojima je pisalo "We are occupied" i "Ja sam Gavrilo Princip, ne barči u BiH".

Skup je protekao mirno mirno, a sarajevska policija je jednom trenutku zatražila od okupljenih građana da se udalje, što su oni odbili.

Na mjesto događaja su stigli i pripadnici specijalne policije, javio je reporter portala Klix.ba.

Podsjećamo, večeras će u Vijećnici čuvena Bečka filharmonija održati koncert povodom obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

"Za organizaciju ceremonije izdvojena su dva miliona KM u vrijeme kada ljudi u ovoj zemlji nakon katastrofalnih poplava nemaju šta da jedu. Znamo da su to dali iz Evropske unije, ali podržali su i političari. Zato smo ovdje da na miran i dostojanstven način izrazimo svoje nezadovoljstvo. Također, želim istaći da mi za Gavrila Principa ne mislimo ni da je bio heroj niti zločinac, već samo mladić kojeg je iskoristila organizacija u kojoj su bili svi narodi i koji je želio da našu zemlju sačuva od stranih okupatora. Sada žele Ferdinanda veličati, a da na Gavrila svi zaborave ", rekla je jedna od učesnica ovih protesta.