Neustavni Dan RS-a
789

Srpski patrijarh Irinej: RS je najnovija država srpskog naroda

SRNA
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska mirno i stabilno društvo, posvećeno afirmaciji srpskog naroda, ali da su dobrodošli i svi drugi koji žele da žive sa srpskim narodom u miru. Srpski patrijarh Irinej RS je nazvao najnovijom srpskom državom.

Dodik je na svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci povodom obilježavanja "Dana RS-a" istakao značaj krsne slave i porodičnog okupljanja za srpski narod.

"Malo je Srba koji ne slave slavu. Slava i okupljanja kroz istoriju činile su da ovaj narod sačuva svoj jezik, pismo i kulturu. To je bilo moguće zato što je bila nepokolebljiva i neuništva Srpska pravoslavna crkva /SPC/", istakao je Dodik.

Podsjetio je da mnogima kroz istoriju SPC nije bila dobrodošla na ovim prostorima, navodeći primjer period Otomanske imperije, Austrougarske, te Jugoslavije.

"Sada SPC, narodi i njihove države Republika Srpska i Srbija zajedno proslavljaju sve naše važne datume, a 9. januar je sigurno jedan od najvažnijih datuma u čiju čast smo se danas ovdje okupili", istakao je.

Srpski patrijarh Irinej je rekao da Republika Srpska danas postoji na radost svih Srba, ne samo u RS i Srbiji, već cijelog brojnog srpstva u dijaspori.

"Svi smo se ovde danas okupili povodom slave najnovije države srpskog naroda", rekao je patrijarh Irinej.