Ukloniti sramotu
18

Srna-Bajramović: Skupština KS treba promijeniti ime škole "Mustafa Busuladžić"

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović uputila je inicijativu u obliku prijedloga da se na sljedećoj sjednici raspravi o promjeni odluke o imenovanju Osnovne škole "Mustafa Busuladžić"

Srna-Bajramović je podsjetila na medijsko izvještavanje o stavu predsjednice Skupštine KS Ane Babić koja je u više navrata kazala kako je SBB pogriješio kada je glasao da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u OŠ "Mustafa Busuladžić"

"Nadam se da će zastupnici iskoristiti priliku da uklone sramotu koja je nanesena Skupštini Kantona Sarajevo zbog imenovanja škole", rekla je Srna-Bajramović, nakon čega je zamolila da se zastupnici izjasne o uvođenju tačke na sljedećoj sjednici.

Zastupnik iz Stranke demokratske akcije Safet Mešanović kazao je da imenovanje škole nije sramota, dok je Babić, nakon što je rekla da će zastupnici o inicijativi glasati kasnije, naglasila kako je njeno istupanje u medijima podstaknuto ličnim osjećajem sramote.

Podsjećamo, kritičari ističu kako je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma. Likvidiran je bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

Također, priča je aktuelizirana nakon protestne note Izraela koja je upućena Ministarstvu vanjskih poslova BiH.