BiH
180

Sretnija treća dob: Općina Centar Sarajevo otvara Centar za zdravo starenje

Klix.ba
U sarajevskoj Općini Centar danas je potpisan Memoranduma o razumijevanju kojim su dogovoreni detalji o Centru za zdravo starenje koji će biti napravljen na području ove općine.
Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Memorandumom o razumijevanju definisane su obaveze i odgovornosti Općine Centar i Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje'' u vezi sa implementacijom projekta Centar za zdravo starenje, koji će uskoro biti otvoren u renoviranim općinskim prostorijama u Titovoj ulici 12 (nekadašnji restoran "La Famiglia").

U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića dokument je potpisala Jasna Beba, sekretar Općinskog organa uprave, a u ime Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje'', koje će implementirati projekt, Memorandum je potpisala Svjetlana Fabijanić-Grbić, predsjednica Udruženja.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Naglasivši da se privode kraju pripreme za otvaranje Centra, Beba je uputila riječi zahvalnosti Općinskom vijeću u ovom sazivu, načelniku i ostalima koji su dali doprinos i podršku ovom značajnom projektu, a posebno da se osigura adekvatan prostor za rad Centra za zdravo starenje koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta života starijih osoba i animirati ih da što više sudjeluju u društvenim aktivnostima te da kvalitetno, zdravo i aktivno provode slobodno vrijeme.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić istakao je da zakonodavna i izvršna općinska vlast može biti ponosna što je jedinstveno i u punom kapacitetu dala podršku ovom izuzetno značajnom projektu koji je visoko rangiran na listi prioriteta Općine Centar.

"Očekujemo od Udruženja 'Partnerstvo za javno zdravlje' da opravda ukazano povjerenje i da budu dobri partneri u ostvarivanju vizije projekta", dodao je Ajnadžić.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Predsjednica Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje',' koje djeluje na području svih gradskih općina i ima dobra iskustva u takvim projektima, naglasila je kako je ovakav jedan centar važan za ljude treće životne dobi kojima je pružena mogućnost da se međusobno susreću i druže, da se socijaliziraju i ne osjećaju usamljenim.

Otvaranje Centra planirano za početak 2016. godine, te će do kraja ove godine biti završeno opremanje obnovljenih prostorija u Titovoj 12.

Podsjetimo, Općinsko vijeće Centar je na sjednici, održanoj 5. marta 2013. godine, prihvatilo inicijativu Varje Nikolić, a koju je podržao načelnik Bećirević, da se pokrenu aktivnosti za osnivanje Centra za zdravo starenje na području općine Centar.